Събранието на Република Северна Македония проведе заседание с една точка в дневния ред - предложението за промени в конституцията, съобщи БТА. Заседанието започна с едночасово закъснение. Дневният ред бе гласуван със 70 гласа "за" и 47 "против", без предложения за промяна или допълнение на дневния ред, съобщиха местните медии, цитирани от агенцията.

Внесените от правителството промени предвиждат включването на българите и още пет "части от народи" в преамбюла на конституцията. Приемането на промените е задължително условие за свикването на втората междуправителствена конференция между ЕС и Република Северна Македония и започването на преговори за присъединяване на страната към съюза.

"Предложението за промяна на конституцията има само една връзка и мотив - влизане в Европейския съюз, което искат голяма част от гражданите, а конституционните промени, които са пред нас, не застрашават нито един въпрос на македонската идентичност", посочи премиерът Димитър Ковачевски в обръщение в началото на заседанието.

"Ние трябва да бъдем европейска държава заради самите нас", каза той. Нашето македонско предложение се основава на европейското предложение и споразумение от 2022 г. Написано е тук, в Скопие, подкрепено е от ЕС и САЩ. Отхвърлям неверните тези, че има диктат от когото и да било за каквото и да било, посочи Ковачески.

Ковачевски призова за национален консенсус за промените в Конституцията

Ковачевски призова за национален консенсус за промените в Конституцията

Премиерът настоява изпълни стратегическата цел на РСМ - членство в ЕС

"Имаме подходяща рамка за преговори, няма нови изисквания, а двустранните въпроси не са пречка и няма да бъдат допълнително свързани с изпълнението на общите стандарти. Изпълнявайки задълженията, поети от европейското предложение миналата година, ние твърдо знаем, че няма да има ново вето, от никого и за нищо", коментира той.

По думите му предложението за промени в Конституцията на РСМ е резултат от продължили с месеци, напълно открити, прозрачни, експертни и политически дебати. Премиерът обясни, че предложените промени в Конституцията касаят само добавяне на "части от народи" в преамбюла и в членове 49 и 78 на основния закон на страната, когато се изброяват частите от народи, живеещи в Република Северна Македония.

"Добавят се части от народи, но недвусмислено се изтъква първичната конституционност на македонския народ, както и обективната уникалност и уникалността на македонския народ спрямо другите народи, а в този контекст - и от българския народ. Разумно ли е да се мисли, че добавянето на други нации застрашава македонския народ?"

Илхан Кючюк: Топката за ЕС е в Скопие

Илхан Кючюк: Топката за ЕС е в Скопие

Никой не поставял нови условия

Той увери, че промените в Конституцията не застрашават македонската идентичност.

"Пътят към ЕС е гарантиран. Гарантирането на човешките права на всички е наша ценност, на нашето общество. И това също е важно за Европа, особено днес, когато сме изправени пред нестабилност на европейския континент. Известни сме с това, че произвеждаме стабилност", каза още Димитър Ковачевски. Той отбеляза, че ЕС е най-големият донор и инвеститор в Република Северна Македония. Премиерът припомни, че до 2006 г. РСМ е била "рамо до рамо" с Хърватия, но политиците в Северна Македония са изолирали страната, а Хърватия вече е член на Европейския съюз.

"Това не бива да се случва отново. Днес не трябва да изоставаме нито с милиметър от Албания и Сърбия. Да запазим младите. Те не напускат страната заради Конституцията, а заради нуждата да живеят по-богато, като връстниците си в Европа. Искаме ли да продължаваме така или към по-добър живот, справедливост и правова държава, до която не сме стигнали? Искаме ли по-чиста държава, повече ред, повече отговорност от политиците или равни възможности за всички? Отговорите са кратки - да! Трябва да достигнем до членството в ЕС в най-кратки срокове. Не губим нищо чрез този процес, само бъдещето става по-добро със сигурност. Нека в тези наши животи бъдем част от ЕС", призова Ковачевски, аплодиран от депутатите от управляващата коалиция и албанския блок.

Радев: България и РСМ трябва заедно да разрешат отворените въпроси в двустранните отношения

Радев: България и РСМ трябва заедно да разрешат отворените въпроси в двустранните отношения

Той изрази подкрепа за присъединяването на РСМ към ЕС, но само при изпълнение по поетите ангажименти

По време на изказването му част от народните представители от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха пленарната зала.

Приемането на промените в Конституцията на страната е предвидено да се осъществи в три фази, като две от тях изискват мнозинство от 80 депутати от 120-те членове на парламента на Република Северна Македония. С 80 гласа трябва да бъде гласувано и предложението за необходимостта от промяна на Конституцията, което е в дневния ред на това парламентарно заседание. Дебатите могат да продължат до 10 дни, след което ще бъде насрочено и гласуването. Опозицията в РСМ обаче отказва да подкрепи промени в конституцията "под български диктат". Дали в парламента на страната ще бъде постигнато необходимото мнозинство от две трети, ще стане стане ясно при гласуването в тази първа фаза на промените в основния закон на страната.

БГНЕС информира, че след като редица депутати и правителствени ръководители са се изказали от парламентарната трибуна, председателят на Събранието на РСМ Талат Джафери е прекратил дебатите и заседанието. Той не е обявил кога ще се проведе следващото заседание, на което трябва да бъдат гласувани промените в Конституцията. Джафери е заявил, че ще съобщи допълнителна информация на народните представители.