България и РСМ могат и трябва заедно да разрешат отворените въпроси в двустранните отношения. Това очакват гражданите на двете страни и е в името на общото бъдеще в Обединена Европа. Това заяви президентът Румен Радев.

Той направи коментара си по повод 120-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и държавния празник на РСМ Илинден - Ден на републиката, съобщават от пресцентъра на президента.

Държавният глава подчерта, че Илинденско-Преображенското въстание е знаково събитие от общото историческо и културно минало на България и РСМ. Целта и саможертвата на героите на Илинденско-Преображенското въстание е един от мостовете през времето, свързващи двете държави и техните граждани, поясни той.

По думите му отражението на идеалите за свобода, равенство и братство на нашите предци днес припознаваме във фундаменталните права, залегнали в основата на Европейския съюз. Радев изрази подкрепа за желанието на РСМ да се присъедини към ЕС, по посочи, че РСМ трябва да изпълни критериите за членство, както и поетите ангажименти по пътя към членството в ЕС.

Радев изтъкна, че контактите между хората от двете страни са важен път към изграждане на искрени добросъседски отношения. Постигнатите между България и РСМ договорености за съвместно отбелязване на паметни за общата ни история събития предоставят отлична възможност за сближаване, смята президентът.

РСМ да прояви европейско мислене и да впише българите в Конституцията, призова Радев

РСМ да прояви европейско мислене и да впише българите в Конституцията, призова Радев

Там, където има обща история, ще има и общо европейско бъдеще