Държавното ръководство на Република Северна Македония да стъпи и да се ръководи от европейските принципи и идеали за постигане на конституционно равноправие за българите в Северна Македония.

Това заяви президентът Румен Радев в Аулата на СУ "Св Климент Охридски" по повод 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Въстанието надхвърли рамката на епохата, неговите военни цели и политически задачи и се превърна в нравствено знаме за борба за човешки права, достойнство и свобода, каза Радев.

По думите му въстанието има важно значение в съвременните отношения с Република Северна Македония. От нас зависи да бъде сред важните фактори, които водят до решаване на проблемите за историческата истина и сближаването на страните в нашето общо европейско бъдеще. Всички знаем, че българският характер на въстанието е безспорен, посочи Радев.

Президентът изтъкна, че въстанието олицетворява и мечтите на светлите умове за свобода в Македония и Одринска Тракия да се превърне земята в земя на равноправие и справедливост за всички народи. И българите, и гражданите на РСМ се прекланят през тези идеали, но те са в пълна хармония на ценностите и принципите.

Това е пътят, по който да вървим неотклонно и да направим така българите в РСМ да получат равноправие такъв, какъв е бил заветът на загиналите хора в Илинденско-Преображенското въстание. Там, където има обща история, ще има и общо европейско бъдеще, каза в заключение държавният глава.

Правителството на РСМ се съгласи за старт на работата по промените в Конституцията

Правителството на РСМ се съгласи за старт на работата по промените в Конституцията

Кабинетът внася документа в парламента