Правителството на Република Северна Македония (РСМ) прие на днешното си Предложението за пристъпване към конституционни промени. Кабинетът реши документът да бъде внесен в Събранието на РСМ, съобщи пресслужбата на правителството на страната, цитирана от БГНЕС.

"Предложението за пристъпване към изменението на Конституцията е изготвено от работна група, съставена от експерти, видни преподаватели от няколко университета в страната, както и представители на политически партии, с единодушна подкрепа на съдържанието на текста, след което той беше включен в дневния ред на днешното правителствено заседание по предложение на Министерството на правосъдието", се казва в съобщението на правителствения пресцентър.

Предложението е базирано на решения на парламента на Република Северна Македония от 16 юли 2022 г., и е обвързано със мнението на Съвета на Европейския съюз и с общата позиция на ЕС.

Кабинентът заявява, че Северна Македония, в съответствие със стратегическата си решимост за пълноправно членство в Европейския съюз, е готова да изпълни задълженията си, поети в рамките на преговорите за присъединяване на страната към ЕС.

Ваймарската тройка подканя РСМ да промени Конституцията, не да чака по-добро предложение за ЕС

Ваймарската тройка подканя РСМ да промени Конституцията, не да чака по-добро предложение за ЕС

2030 г. била реалистична цел за членство на Скопие в ЕС

Промените в конституцията касаят добавянето на части от нации в преамбюла и членове 49 и 78 от основния закон на страната, като във формулировката се добавят: "българският народ, хърватският народ, черногорският народ, словенският народ...".

"В съответствие с това беше направена поправка и в Комисията за връзки между общностите за запазване на така определения в преамбюла на Конституцията паритет на представителите в парламента на всички общности", обяснява пресслужбата на кабинета на РСМ.

От правителството призовават всички парламентарно представени формации и депутатите за конструктивност, добросъвестност и готовност за постигане на междупартиен консенсус при приемането на конституционните промени като част от преговорната рамка с Европейския съюз.

Ще даде ли Северна Македония въздух на народа си или ще го задушава с омраза?

Ще даде ли Северна Македония въздух на народа си или ще го задушава с омраза?

Такива въпроси постави в журналистът Любчо Нешков за отношенията между България и РСМ