Проект на Решение за предприемане на необходимите мерки и действия за предотвратяване и противодействие на насилието над медицинските специалисти. Вносители са депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник Георги Георгиев и група народни представители.

Народните представители гласуваха със 113 гласа "за", без против и 3 гласа "въздържали се". При прегласуване по искане от парламентарната група на ПП-ДБ, проектът за решение отново бе приет със 145 гласа "За", без против и въздържали се.

Проектът за решение информира народните представители, че по данни на Световната здравна организация между 8% и 38% от работещите в областта на здравеопазването в световен мащаб са били обект на физическо насилие в определен момент от техния професионален път, а много повече са били обект на вербална агресия. В последните години в България случаите на проявено насилие срещу медицински специалисти значително са се увеличили, което налага необходимостта от предприемането на своевременни мерки за предотвратяването им.

Във връзка с това се предлага министърът на здравеопазването да организира и проведе обучения на медицинските специалисти, които да включват методи за разпознаване на пациенти и техни придружители, склонни да проявят насилие и подходи за предотвратяване на ескалацията на напрежението.

Тъй като се наблюдава тенденция медицинските специалисти да проявяват състрадание към пациентите и поради тази причина да не съобщават за случаите на преживяно насилие на работното място, е необходимо в обученията да се обърне внимание и на методи за оценка кога е нарушен балансът между проявата на състрадание към пациента и проявата на насилие от страна пациента, както и да се насърчат медицинските специалисти да съобщават за случаи на проявено срещу тях насилие. Предлага се да бъдат организирани и обучения за директорите и управителите на лечебните заведения, които да включват методи за събиране на информация и за анализиране проявите на насилие в съответното лечебно заведение.

С проекта на решение се възлага на държавните органи да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване насилието срещу медицинските специалисти, които са посветили своя професионален път на опазване живота и здравето на българските граждани.

Близо 55% от медиците у нас са ставали жертва на агресия

Близо 55% от медиците у нас са ставали жертва на агресия

Всеки втори лекар у нас е жертва на вербална агресия на работа