Изключително остро реагираха извънпарламентарните партии срещу искането на Волен Сидеров за законови промени, които да отнемат държавната партийна субсидия за формациите, останали извън парламента.

Припомняме, до момента всички партии, минали бариерата от 1 % получават годишно по 12 лева на получен глас на последните парламентарни избори.

Държавните субсидии трябва да отпаднат и това трябва да важи за всички политически партии, без значение дали са парламентарно представени или не.
Това е официалната позиция на ВМРО.

Цитирайки отлично осведомени източници от Народното събрание, националистите заявяват, че именно спирането на субсидията за извънпарламентарните партии е била цената, която е осигурила присъствието на Сидеров в залата в четвъртък.
Така лидерът на „Атака" се опитва служебно да елиминира конкуренцията си, смятат войводите.

Според тях с неистовото си настояване да се спрат субсидиите на извънпарламентарните партии, той пада толкова ниско, че „вече може спокойно да бъде наречен Субсидеров".

За НДСВ това решение, вдъхновено от новия шеф на Комисията за борба с корупцията, освен недемократично е и откровено популистко и реваншистко. Според тях предложението за орязване на държавните субсидии на малките партии не носи нито икономическа изгода за българския избирател, нито повече демокрация.

Припомняме, НДСВ не получава субсидия, тъй като се яви на изборите в коалиция.

Подобна мярка според партията няма да спести много средства на данъкоплатците, а в същото време ще ореже трудно извоювани демократични права и ще отслаби гласа на извънпарламентарната опозиция и на онези почти 70% от гражданите, които сега нямат представителство в управлението на страната.

От движението продължават да твърдят, че партиите трябва да са равнопоставени и тези, които са взели над 1% от гласовете на последните избори, трябва да взимат еднаква минимална субсидия. Парите за партиите трябва да се намалят драстично и да бъдат толкова, колкото са необходими на една формация, за да поддържа офиси и администрация, смятат те.

„Искрено се надяваме, че решението на парламентарната правна комисия за отнемане субсидиите и сградите на непредставените в парламента партии не е поредната задкулисна игра на управляващите, целяща да закрепи крехкия парламентарен кворум и да удължи предизвестения край на правителството „Орешарски", като бетонира сегашното статукво", подчертават от „Национално движение Симеон Втори".

От Движение „Модерна България" също остро възразиха срещу поправките в закона. Така според тях остават непокътнати 128,4 милиона за 4-те партии в парламента, а през техните банкови сметки за предишния мандат вече са преминали 200 милиона лева - най-високата по размер субсидия в целия Европейски съюз и десет пъти по-висока, отколкото в Германия.

Никога влиянието на големите пари и олигархията върху политиката в България не е било по-явно и безцеремонно, смятат още те. По думите им субсидиите само допълнително са развързали ръцете за купуване на гласове и медиен комфорт.

От там са категоричнo за отмяна на партийните субсиди.
„Лъжлив е аргументът, че субсидията е гаранция за независимост на партиите от корпоративен натиск. Това може и да е вярно в развита демокрация, но у нас тези колосални суми не решиха проблемите с черните каси, обръчите от фирми и нагласените обществени поръчки", споделят те.

От движението се заричат, че са за граждански контрол върху политици, закони и монополи и ще продължи гражданския и политически натиск върху партокрацията до пълното премахване на партийните субсидии.

Междувременно стана ясно, че в понеделник - между двете четения на Закона за политическите партии, ГЕРБ ще внесат искане парламентарно непредставените партии също да получават субсидии.
По думите на Цецка Цачева това е важно да се направи, за да не се отнема равния шанс на по-малките партии спрямо управляващите в момента.

Експарламентарната шефка повтори тезата на други партии, че законопроектът за премахване на субсидиите за партии, получили под 4% на изборите, е внесен от Волен Сидеров и според нея това е цената, която БСП и ДПС е трябвало да платят, за да се съгласи Атака да осигури живот на парламента.