На фона на пандемията, България се готви за парламентарни избори. Дойде и краят на мандата на правителството. Въпреки протестите, които продължиха цялото лято на 2020 г., не се стигна до предсрочни избори. Рокади, коалиции и смяна на различни фронтове в партийния шах, разгорещиха страстите на старта на предстоящите парламентарни избори на 4 април. 26 партии и 8 коалиции влизат в битката за 45-ия парламент.

News.bg представя основните социологически прогнози и разреза на нагласата на българите. До 4 април има време и нагласите могат да се променят, интересни обаче са сравненията между самите проучвания.

Затвърждава се прогнозата за 5+2 партии, присъстваща като извод от проучванията на "Тренд", "Галъп интернешънъл", "Алфа Рисърч".

Последното по време социологическо проучване, това на "Алфа Рисърч" подрежда партиите така: ГЕРБ 28.5%, БСП 23.2%, Има такъв народ 13.3%, ДПС 12.5%, "Демократична България" 5.7%, Коалицията на Мая Манолова 4.5%. И веднага под прага за влизане в парламента са нарежда ВМРО с 3.7%.

Снимка 521684

Източник: news.bg

ГЕРБ дърпа преднина от 4% пред БСП, сочи последното проучване на "Тренд". Данни показват, че ГЕРБ държат първото място с 28.9%, а БСП се ползва с подкрепата на 24.1% от гласуващите, "Има такъв народ" и тук е на трета позиция с 12.9% от гласуващите, следвани плътно от ДПС с 11.1%. "Демократична България" е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6.2% от заявилите, че ще гласуват. "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера и за тях предизборната кампания ще бъде от решаващо значение.

Снимка 521685

Източник: news.bg

И при "Галъп интернешънъл" 5 партии влизат в парламента.

Снимка 521169

Източник: "Галъп интернешънъл"

ГЕРБ/СДС са на първо място, следвани от БСП с 21,9%. "Има такъв народ" е с 13,1%, а ДПС е близо - с 12,4%. "Демократична България" е със 6,8%, формацията около Мая Манолова с 4,7%, а ВМРО е с 4,2%.

При последните две формации кампанията ще е решаваща за шансовете да са в Народното събрание. Такива шансове може да получи и коалицията Воля-НФСБ.

С над процент в борбата влиза "Възраждане", близо около един процент се движат и формации като АБВ, "Атака" и партията на Цветан Цветанов. При всички подобни партии и коалиции решаваща ще е кампанията и не са изключени изненади.

Подобни резултати дават и проучванията на "Афис". Според тях коалиция "ГЕРБ-СДС" засега запазва лидерската си позиция, следвана обаче на сравнително близка дистанция от БСП.

Напрегната до последния момент може да се окаже и битката за третото място между партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и "ДПС". Шансове да влязат в парламента имат още две коалиции - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", както и ВМРО.

Данните на проучването и на "Медиана" показва сходни данни и поставя ГЕРБ пред БСП като водеща по резултат партия. Тук обаче за разлика от "Галъп", проучването на "Медиана" 4% бариера за влизане в парламента прескачат само 4 водещи партии - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС, а Демократична България остава под бариерата.

Изследването единствено на "Барометър" открои сериозно различни резултати, изкарвайки на четвърто място и с резултат преди "Има такъв народ" и "Демократична България" ВМРО. Според "Барометър" ВМРО има потенциала да привлече този вот изцяло - не само от твърдите поддръжници, но и от групата на "колебаещите" се избиратели с по-патриотични възгледи.

За какво гласува България през 2021 г.?

За какво гласува България през 2021 г.?

Съзтезателите по изборната писта вече загряват на старта

А според проучване на "Маркет линкс" по поръчка на БТВ, Слави Трифонов се ползва с по-голяма подкрепа от Борисов и Манолова. 24,6% биха подкрепили ГЕРБ/СДС, 18,9% - БСП, 13% биха гласували за "Има такъв народ", 8,5% - за ДПС, 7,6% - за "Демократична България", 3,9% биха подкрепили "Изправи се! Мутри, вън!", а 2,7% - ВМРО.

Какви обаче са нагласите на българите по отношение на гласуването и готов ли е българинът да гласува, при положение, че основният въпрос остава не толкова в това кой ще е победител, колкото в това каква ще е активността на вота. Активността до голяма степен ще разпредели броя на депутатите в Народното събрание, като не случайно социолозите откроиха целта на ГЕРБ на предстоящите избори - да откъсне възможно по-голяма преднина на останалите партии. Именно от това ще зависи и стабилността на следващата коалиционна конфигурация.

Отново към последното проучване по време на "Алфа Рисърч" декларативната избирателна активност ще е 52.5%, а 15% от решилите да гласуват обаче все още не са решили окончателно за кого ще дадат гласа си и ще вземат решение в рамките на кампанията.

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Препоръките на обществения съвет

Предварителните заявки за избирателната активност при "Тренд" са 47%, а тези, които се колебаят, остават малко над една пета или 21%. 23% пък декларират, че няма да гласуват на 4 април.

Според проучването на "Барометър"- 22% от българите се колебаят дали да гласуват.

Връщайки лентата назад и правейки паралел с политическите нагласи от предишните парламентарни избори през 2017 година, се забелязва, че големи промени в нагласите всъщност няма. ГЕРБ, БСП и ДПС са били в челната тройка и преди. И въпреки декларациите за голяма промяна и решителната важност на изборите на 4 април, може да се зададат много въпроси, но най-вече този - каква промяна иска българинът, който гласува така.

А на въпрос на анкета на News.bg пак от тогава - март 2017 година - "какво правителство предпочитате", най-много предпочитания е събрало правителство ГЕРБ+ Патриоти с 25,5% - такова каквото изпращаме сега. С почти равен резултат - 25.9% са предпочели нови избори.

Снимка 521686

Източник: news.bg

И тогава на 27 март 2017 година на предсрочните избори ГЕРБ спечели с 5,45% преднина пред БСП.