В началото на вече започналата предизборната кампания, въпреки че до парламентарния вот на 27 октомври остават почти два месеца, политическото противопоставяне видимо се засилва, предава БТА.

Днес в редица областни градове в страната партиите и коалициите не успяха да постигнат съгласие относно съставите на районните избирателни комисии (РИК), като основните спорове са за това кои да заемат ключовите позиции на председатели, заместник-председатели и секретари.

В няколко области на страната, включително Ловеч, Сливен, Русе, Силистра, Разград, Шумен и Кюстендил, консултациите, проведени под ръководството на областните управители, не доведоха до консенсус между партийните представители. В Ловеч например, кандидатите за секретар на РИК, предложени от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане", не успяха да постигнат споразумение.

Подобни ситуации се развиха и в други градове, където спорът за председателските и секретарските места доведе до невъзможност за вземане на решение.

В някои случаи, като например в Пловдив и Ямбол, бе постигнато единодушие за избора на председатели, но останалите позиции останаха спорни.

Поради липсата на споразумения на местно ниво, окончателното решение за състава на РИК в тези градове ще бъде взето от Централната избирателна комисия (ЦИК). Протоколите от проведените консултации ще бъдат изпратени до ЦИК, която ще трябва да назначи състава на комисиите в съответните региони.

Илияна Йотова: Стартът на предизборната кампания не е спокоен

Илияна Йотова: Стартът на предизборната кампания не е спокоен

Казусът с ДПС е теств за правоохранителните органи, според нея