13 партии са получили дарения през 2007 г. в нарушение на правилата. Това съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров.

Най-много са нарушенията на забраната за получаване на дарение от изпълнители на обществени поръчки. Такива средства са получавали БСП, НДСВ, СДС, ССД, ГЕРБ и „Лидер".

Но те са върнали парите още по време на одита, съобщи Димитров.

Проверката на Сметната палата е установила, че 11 партии дължат данък върху даренията и 9 от тях по време на одита са го внесли.

Една партия - Зелената партия - не е обявила имената на дарителите си. Сметната палата е направила обстойна проверка на ползваните от партиите имоти.

Проверени са над 1000 имота в страната и над 400 в София. Установено е, че тази година нарушенията от страна на партиите при ползването на помещения са по-малко. Такива нарушения миналата година са установени при 40 партии, а тази година е установено неправомерно ползване на помещение в 22 случая.

Продължават нарушенията с преотдаване под наем, съобщи Валери Димитров и като примери посочи използване на помещения за магазини за хранителни стоки и аптеки, което е трудно съвместимо с политическата дейност на партиите.

Най-често помещенията на партиите се ползват за кафенета или ресторанти, но законът не забранява това, отбеляза Димитров.

Установени са закъснения или неплащане на наеми от почти всички партии, ползващи държавни или общински помещение, съобщи още шефът на Сметната палата.

Той отбеляза, че в закона няма специално изискване за използването на държавната субсидия и изтъкна, че в Закона за политическите партии няма правила за конфликт на интереси.

Една партия е сключила договор за наем на помещение с фирма на дъщерята на председателя на тази партия и голяма част от субсидията се превежда като наем, обясни Валери Димитров.

В случая става въпрос за ПП "Българска национално-патриотична партия", участвала в изборите за 40-то Народно събрание с коалиционно споразумение в Национално обединение "Атака".
Договорът за наем е сключен между председателя на партията Петър Станиславов Манолов и фирма "Жули-М" ЕООД, която е собственост на неговата дъщеря.

Договорът е за 10 години и в него има клауза, според която сумата трябва да се преведе авансово за целия период.

Валери Димитров посочи още, че проверкта на Сметната палата е установила и случай, при който една партия разпределя субсидията на други две партии, които нямат право на субсидия.

Според Валери Димитров държавната субсидия за партиите трябва да бъде увеличена. „Смятам, че държавната субсидия трябва да покрива минимум 70-80% от фактическите разходи на една партия", каза Димитров. Според него останалата част от разходите партиите трябва да покриват от дарения.

Фактът, че много от партиите още по време на одита върнаха стотици хиляди левове дарения и започнаха да внасят дължимите данъци, е показателен за дисциплиниращата роля на Сметната палата, изтъкнаха още експертите.
Валери Димитров съобщи, че в началото на декември ще бъдат обявени резултатите от проверката на имотните декларации на държавниците.