"Воля" е върнала държавната субсидия за партията, наддадена от Министерството на финансите, обявиха от формацията на Веселин Марешки.

Това е станало веднага след като получили официалното писмо за това от финансовото министерство.

Срокът, отпуснат от ведомството за връщане на наддадената субсидия, беше 31 декември 2020 година. Така партията на Марешки върнала в държавния бюджет 655 938 лева. Преводът е бил направен вчера.

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

119 депутати гласуваха "за" предложението

Припомняме, че покрай дебатите за намаляване на държавната субсидия за партиите стана ясно, че партиите в продължение на години са получавали по-голяма субсидия от установените от закона 11 лева на получен глас по време на парламентарни избори. Беше изчислено, че по неясни причини всъщност получаваната субсидия е била малко повече от 13 лева на глас. Сега партиите трябва да върнат тази разлика, която е над 11 лева. 

Депутатите от "Воля" гласуваха държавната субсидия за политическите партии да стане от 11 лева на 1 лев.

"С тези изменения в Закона за държавния бюджет ще излязат на светло всички "дарения", които бизнесът даваше на партиите в куфарчета, в чантички и по всякакъв друг начин. С промените ще се следи дали се лобира за една или друга фирма, относно спечелването на обществени поръчки например", коментира Марешки.

Той каза още, че ако президентът наложи вето върху тези поправки, щял да срещне отпора на "Воля".