Америка стои с вас, българи, с избора, който следвате да сте част от Европа, от трансатлантическото сътрудничество, за да се радвате на спокойно бъдеще за вас и вашите деца. Това заяви американският посланик Ерик Рубин на публична лекция на тема „Америка и България: съюзници и партньори”.

Ние виждаме партньорството между България и САЩ като една котва, която ще донесе стабилност тук на Балканите. Ще се борим с тероризма, подчерта Рубин и пожела успех на българското население.

Той отбеляза, че американците са тук като наши приятели, те са загрижени за нашата сигурност и безопасност и няма да ни изоставят. „Както вашият велик поет Христо Ботев е казал някога – българският народ не е в гроба на своето минало, а в люлката на своето бъдеще”, отбеляза посланикът.

Той коментира, че след началото на демократичните процеси е имал възможност да прекара известно време в България и тогава било немислимо да се говори България да стане член на Европейския съюз и НАТО, а сега българите са свободни да учат и да пътуват навсякъде в ЕС.

Има задълбочени връзки между България и САЩ, както с американския университет в Благоевград, така и с хилядите българи, които пътуват, за да работят и намерят нови приятелства там. Г-н Борисов, Плевнелиев са си поставили списък с цели, посочи още Рубин.

По думите му не сме очаквали, че може да се случи това, което стана в Брюксел – хора, които са готови да жертват семейството си само и само да посегнат на ценностите на нашето общество.

Има хора, които са готови с насилие да наложат своя избор, ние обаче трябва да сме готови да останем толерантно общество. За това за нас трансатлантическото единение означава нещо, категоричен е Ерик Рубин.

Посланикът открои кризите, които променят геополитическата обстановка, пред която е изправена страната ни. Той визира отделянето на Крим, конфликта в Сирия и миграционните въпроси, както и предизвикателствата срещу нашата сигурност. България е изправена и пред трите предизвикателства. Нашите демократични ценности са най-доброто ръководство. САЩ винаги ще бъдат ключов партньор. Ние продължаваме да работим с вас, уверява Рубин.

Той посочи, че много често говори за посещението на секретаря Джон Кери. Той и премиерът Бойко Борисов основали няколко работни групи, за да работим ефективно. Като съюзник на НАТО, САЩ е длъжна да подава подкрепа в най-източните граници и това е България. Инициативата за гарантиране на сигурност в Европа през последните години е увеличила своята дейност повече от 400%. Нашите военни правят заедно учения, дори имаха няколко мисии в Ирак. Правили сме и сухоземни, и въздушни операции. САЩ предоставя 7 млн. долара за ново военно оборудване и образоване на военните кадри, коментира още посланикът.

Обсъждали се възможностите да бъдат установени четири военни бази за обучение в идните години.

Посланикът смята, че е важно да се приключат въпросите за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) в Европа. По този начин щяла да се отвори още по-широка световна икономика.

Своята 20-годишнина празнува Американската търговска камара у нас. Посланик Рубин е на мнение, че ситуацията в страната ни е динамична – чуждите инвестиции са нараснали с 20 % повече от 1,6 млрд. лева. Продължават американските инвестиции – най-голямото производство е в „Марица 2”.

„Ние говорим за сигурност в доставките на електроенергия. Помагаме на България и Гърция за изграждането на интерконектора”, отбеляза още Рубин. Той коментира, че пазарите за енергиен достъп се променят. Много идеи се раждали в САЩ, включително за шистовия газ. Американците насърчавали всички инвестиции, които се правят за производството на нетрадиционен газ.

Джон Кери и Бойко Борисов са дали най-специфични обещания по отношение на правото. Промените започват 1989 г. , но не са приключили. България влиза в 21 век с потребност от още по-голям икономически растеж и предоставяне на по-високо качество на живот за всички. Една от програмите, с които най-много се гордеем са образованието – има хиляди обменни програми между учени хора на изкуството, учители, преподаватели, отбеляза посланикът. Посолството също предлагало възможности за обмен. Допълнителни възможности се предлагат от програмата „Фулбрайт”, в която са участвали повече от 1100 души. Фондацията "Америка за България" е наш партньор. Ние стимулираме раждането на следващите лидери на интелектуално ниво в България, подчерта Ерик Рубин.

На събитието валидираха пощенски плик по повод 25-годишнината на Атлантическия клуб, който има ново лого. Освен това председателят на клуба Соломон Паси се пошегува, че посланик Рубин е най-хубавият подарък на Белия дом за 25-годишнината на Атлантическия клуб.

На събитието присъстваха Симеон Сакскобургготски, вицепремиерът Меглена Кунева, посланици от други държави, проф. Петър Берон, Николай Василев, бивш министър на администрацията и други.