Пресищането с медицинска информация в медиите дава обратен ефект. Ежечасното присъствието в медиите на медицинските власти, санитарните власти, медицински статистици, математици или просто хора, които са много уплашени от вируса, води до контраефект. Това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Според него обратният ефект е абсолютен обществен ступор. Обществото категорично вместо да се информира повече от това пресищане, престава да ги слуша и се обърква повече.

Доставките на ваксини срещу COVID-19 стават регулярни

Доставките на ваксини срещу COVID-19 стават регулярни

Само до края на този месец се очакват над 240 000 дози

Аз като изследовател наблюдавам данните на тема ваксиниране. Наистина има симптоми за спад в желанието за ваксиниране. И как няма да има такъв спад, след като от сутрин до вечер все ваксините се обсъждат, каза Симеонов.

Той се опасява, че обсъждането на ваксините има отношение към изборите. Единствените, които печелят от това да няма други теми в обществото преди изборите, са управляващите. Те печелят и при висок, и при нисък коронавирус".

Изтича срокът за регистрация на партиите в ЦИК за парламентарния вот

Изтича срокът за регистрация на партиите в ЦИК за парламентарния вот

Документи се приемат до 17:00 ч. на 17 февруари...

Основният въпрос е ще понесе ли българското общество "Борисов 4" или той ще трябва да направи крачка встрани. От този въпрос идва и опитът за проветряване на листи, смята политологът. Преди четири години БСП постъпи по същия начин - с включването на Елена Йончева, проф. Иво Христов, Тома Томов, припомни Симеонов и допълни: "В случая с БСП това сработи.".

Според него БСП губи шанса си за победа, защото, започвайки да плаши, тя мобилизира контравот. Сега, независимо че стои на второ място, БСП не излъчва предишната агресия - "когато не плаши, а излъчва позитивни послания, има вероятност да победи", посочи той.

Относно антиправителствените протести, които започнаха от лятото, той смята, че в обществото има търсене за чисти жестове. Най-страшен е гневът на търпеливия, категоричен е Първан Симеонов.

Час по-скоро трябва да се разсее усещането за политическо кампаниране през коронавируса, смята Симеонов.

"Повечето малки партии се регистрираха самостоятелно да участват в изборите и вероятно голяма част от тях правят сметка, че няма да минат 4%-та бариера, затова гледат да си запазят субсидията, ако минат 1%", отбеляза Първан Симеонов. Според него не са малко и малките формации, които смятат, че този мандат няма да е много дълъг и искат да се преброят, за да са готови да се коалират при следващото раздаване.

"Друг е въпросът, че тези сметки, че мандатът няма да е много дълъг, може да се окажат грешни", прогнозира политологът.