България е пример за фискална дисциплина в цяла Европа и тези, които искаха оставката на Дянков - да му се извинят веднага."

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред участниците в 6-тата годишна среща на бизнеса с правителството, на която присъстваха половината министри, новоизбраният президент Росен Плевнелиев, еврокомисарят Кристалина Георгиева, американският посланик Джеймс Уорлик и много представители на бизнеса.

След като цитира агенция „Мудис", министър-председателят изрази благодарност за водената политика не само на Дянков, но и на цялото правителство.

През юли единственото увеличение на кредитния рейтинг в ЕС е на България, подчерта още Борисов, позовавайки се на "Мудис" и добави: „Сравнявайте това, което казва Първанов и това, което казва Борисов."

По думите му, Георги Първанов трябва да му благодари за пенсионната реформа: „Вместо да ни благодари, той слага вето. По-добре за тях е това, което правим ние."

 

И още - Борисов 1:1
„За това ние твърдо участваме в пакта за финансова стабилност и изключително много разчитам на политическите партии в парламента, включително и на опозицията и на разумните хора в БСП.
Надявам се, че и ДПС, и РЗС, и независимите - това са, които можем да очакваме да ни подкрепят.
Би било прекрасно да покажем на Европа сплотена нация.

Да погледнем обратното - защо да не ни подкрепят, като това е мярка, която ги гарантира тях, че ако един ден дойдат на власт, ще заварят стабилна финансова икономика.

Погледнато реално, Първанов трябва да ми благодари, че от 1 януари вдигаме пенсионната възраст и ако един ден той стане премиер, каквито са му амбициите, няма лошо, той трябва да го направи. А той, като социален президент няма да му отива. Ние на него му свършваме мръсната работа. Вместо да ни благодари - той слага вето.

Опозицията вместо да каже „добре, че те няма да похарчат парите с този 3% дефицит и ние утре като дойдем ще можем да преразпределяме или да правим нашите политики...".

Просто им подсказвам колко по-добре за тях е това, което правим ние, защото това, което правим, яде доверието в ГЕРБ, защото това са непопулярни мерки. Това на хората не им харесва.
На хората им харесва да чуят, че ще им дадеш повече, ще работят по-малко, ще има повече празници и малко делници. Това обичат да чуват хората. И е нормално.
Кое дете обича да си учи уроците. Никое. Иска да си поиграе вънка. В края на крайщата всички сме - и големи като станем, в душата сме като децата - всеки иска да си играе и да почива и по-дълго. Но накрая трябва да се плати всичко това".

 

Борисов разясни и решенията на Брюксел от миналата седмица и българската позиция, както и приоритетите за страната. Според неговата оценка може да се каже, че 2011 година е годината на Дянков, заради направеното за финансовата стабилност, 2012 година трябва да е годината на Трайков, за да докажем, че освен съкращения и рязане имаме и потенциал за допълнителен растеж.

Имаме резерви в археологията, в туризма, отбеляза министър-председателят.

Той изтъкна и че Плевнелиев също е имал своя година и това е била 2010 година и посочи работата по магистралите, пречиствателните станции.

Двата приоритета на Брюксел - Пакт за финансова стабилност и електронно правителство, са приоритети и за нас, категорично заяви той. Борисов припомни, че държи да се въведе електронно правителство и повтори, че министър, който го саботира в това отношение, ще бъде освободен.

Най-важното, по думите му, за България е да има финансова стабилност, вътрешна сигурност и растеж.

Пред него и участниците в срещата новоизбраният президент Росен Плевнелиев обяви своите 10 приоритета -справедливост за гражданите; рязко подобряване на бизнес средата; работещи институции; инфраструктура за модерна България; енергийна ефективност, енергийна независимост, енергийна либерализация; България на регионите; репутацията на България; наука, образование, иновации; култура и духовно развитие на нацията; двигатели на растежа.

Плевнелиев заяви, че отива в Президентството, не за да упражнява власт, а за да върши работа.

От своя страна еврокомисар Кристалина Георгиева поздрави правителството за водената политика, която според нея е правилна и представи данни, открояващи България с добри показатели в сравнение с други европейски страни. Тя изтъкна важността на фискалната консолидация и на модернизацията на публичния сектор.

Ние, за чест на правителството и българския народ, сме сред трите страни, които стоят най-добре по отношение на дефицита и външния дълг, каза Георгиева и уточни, че България, Естония и Люксембург са страните с най-нисък дефицит и най-нисък външен дълг. Тя посочи още, че за повече от половината страни от Евросъюза този проблем стои много сериозно.

По думите й, въпреки че сме в този сандвич между Румъния и Гърция, ние имаме перспективата за 2012-та и очакваме положителен растеж.

Кристалина Георгиева изрази одобрение за вдигането на пенсионната възраст у нас и каза, че е много важно, че правителството има куража да работи по пенсионната реформа.

В тази връзка тя разкритикува европейските държави и даде за положителен пример САЩ. „В САЩ ваканциите ги планират около работата, ако остане време за това, а не работата - около ваканциите, както в Европа," каза Георгиева и изрази съжаление, че старите страни-членки на ЕС не използват този опит.

Същевременно тя направи и някои забележки на кабинета „Борисов." Еврокомисарят ни е категоричен, че в България трябва да се инвестира повече в наука и изследвания и на бизнеса трябва да му се създадат стимули, за да го прави.

Георгиева посочи, че в Европа, за да регистрира патент една фирма, трябва да плати средно 32 112 евро, а в САЩ - 1 850 евро, в Япония - 1 550 евро, и коментира, че при това положение е ясно, че е по-изгодно патенти да се регистрират извън Европа. Така, по думите й, се подпомагат чужди икономики, не европейските.

Георгиева изтъкна и тежестта на административните пречки - в Европа, за да се регистрира фирма, са нужни средно 15 дни, а в САЩ - само 6. Като един от лошите европейски примери в това отношение тя посочи Испания, където за регистриране на фирма отивали над 45 дни, а за България каза, че сме горе долу по средата.

Като остра забележка от еврокомисаря прозвуча констатацията, че България е усвоила само 30% от еврофондовете.

Препоръките на Георгиева са за административна реформа, електронно правителство, инвестиции в хората, програми за подобряване на бизнес средата. Тя изрази увереност, че Европа ще излезе от кризата по-силна.

По време на срещата от името на бизнесапредседателят на КРИБ Огнян Донев представи редица предложения, сред които еднократно узаконяване на незаконно строителство срещу такса от 10%, на което премиера Борисов остро се противопостави и категорично заяви, че това предложение не може да бъде прието. Това - за 10-те процента, е абсурд, отсече министър-председателят.

Сред предложенията на бизнеса са въвеждане на глоба за работника при работа без трудов договор; фирми, използващи нелицензиран софтуер да не бъдат допускани до обществени поръчки; да се въведе еднократна амнистия на лихви по бюджетни плащания.