Участието ни в ЕС и НАТО, в наднационални структури не ограничава националната ни независимост.

Това подчерта президентът Георги Първанов в аулата на СУ при откриването на Международна научна конференция, посветена на Деня на Независимостта "Независимостта на България, 1908 - поглед от XXI век".

Държавният глава изтъкна, че независимостта не е свързана с еманципацията към една империя, а с отварянето към глобализацията.

Президентът постави въпросите за актуалните намерения на понятието независимост, дали можем и доколко можем да сме независими в глобализиращия се свят и даде своя отговор като заяви, че независимостта се трансформира в нови ресурси.

По думите на президента достъпът до свободни пазари на труд, стоки, капитали ни прави независими в друг смисъл - като членове на европейското семейство.
Държавният глава подчерта, че имаме нужда от нов прочит на темата за националните интереси, цели и идеали.

Той изтъкна, че независимостта на една държава днес се подхранва от стопанското благополучие и посочи като фактори за развитие силна и ефективна държавност, устойчив икономически растеж, разнообразяване на енергийните ресурси, изграждане на модерна транспортна и комуникационна инфраструктура, изграждане на общество на знанието.

Знанието и науката действително трябва да се превърнат в наш национален приоритет, подчерта в заключение държавният глава.