Трябва ни лидер, а не посочен президент, независимо дали от ГЕРБ или „Позитано“, или от някоя друга партийна централа. Това заяви в интервю за Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов.

Той е категоричен, че за президент ни трябва лидер, а не посочена от някого фигура. Причината е, че Европа затъва. Затова ни била нужна силна фигура, която да води българския дебат в Европа. „На Балканите ни трябва лидер. Ние бяхме лидер на Балканите 2005 – 2006 година, казваха го и Буш, и Барозу”, изтъкна Първанов.

Относно призива на Бойко Борисов партийните лидери да се включат в президентската надпревара, лидерът на АБВ заяви: „Моята реплика е, че винаги съм готов с господин Борисов да премерим сили на едни президентски избори. Но е очевидно, че той няма да участва в тези избори. Аз също съм под голяма въпросителна”. Първанов допълни, че има фигури, които са силни и интересни. Той искал България да има по-добър президент от него, независимо, че имал самочувствието на успял президент.

Според Георги Първанов преговорите с левицата са показали, че единението около силен кандидат е възможно. Първият кръг преговори минали добре. Нямали никакви различия по модела и по профила на президента и на институцията. Било очевидно и че трябва да се борят за слагане на край на модела „ГЕРБ” в президентската институция, коментира Георги Първанов. Той изрази надеждата си да надделее разумът и за преговорите по-нататък да бъдат номинирани  повече от един кандидати, които са избираеми.

АБВ има свои кандидати, чиито имена ще сложи на масата тогава, когато седнем да преговаряме, подчерта Първанов.

Той коментира и енергийните проекти на страната. По мнението му се нуждаем от дългосрочна стратегия за развитие на енергийния ни сектор. Той е убеден, че трябва да се построи АЕЦ „Белене” и „Южен поток”. „Белене” не трябвало да бъде частен проект, тъй като това не е световна практика. Държавата трябвало да се ангажира с контрола по сигурността, иначе можем да изпаднем в ситуацията „Фукушима”, която била частна компания и после се оказало, че не е имало прецизен контрол по сигурността, предупреди Първанов.

Георги Първанов е убеден, че ядрената ни енергетика е структуроопределящ отрасъл, който може да тегли българската икономика.

Относно случващото се в Турция, Първанов определи опита за преврат като странен. Правел оценката си, започвайки от сочените за организатори – един запасняк. Сложно било в турската армия нещата да се случат по този начин. След това той се спира на танковете, които стоят и едни момчета, които не знаели защо са изкарани на улицата. Момчета с юнашки фланелки и бради в същото време ги обезоръжавали.

Маршът на Ердоган от Мармарис до Истанбул поразително напомнял завръщането на Наполеон в Париж. Тези неща изглеждат малко пренавити, коментира Първанов.

Той попита как може да се обясни фактът, че се изхвърлят 2700 магистрати. Те още не знаели кои са организаторите, но вече знаели, че 2700 съдии пречат на държавата.

Това е тежкият сценарий. Това е голямата заплаха за мен – утвърждаването на още по-авторитарен режим”, изтъкна Георги Първанов. Той подчерта, че очевидно нещата вървят нататък и Европа, и Западът трябва да следят спазването и изпълнението на демократичните ценности.