Ако загубя президентските избори като партия, веднага вечерта обявявам предсрочни избори. Това заяви в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той подчерта, че ако ГЕРБ загуби президентските избори, значи вече в страната има други усещания за властта и хората нямат доверие в правителството.

През септември месец ГЕРБ ще обяви кандидата си за президент.

Борисов обяви, че може би ще има някоя и друга рокада в кабинета. Той подчерта, че първо ще я научи мнозинството, а след това медиите. „Ако бях в предишния мандат, когато ГЕРБ управляваше сам, щях да кажа веднага. Сега имам партньори – реформатори, патриоти”, обясни премиерът. Той допълни, че ще разговаря с партньорите, ще каже какви намерения има за оптимизиране на работата и „ако те са ок, тогава ще обяви, ако не са съгласни, остава сегашното положение”.

Връщайки се на темата за изборите, Борисов предизвика лидерите на партии да се кандидатират за президент, за да покажат отговорност. Призива си той насочи конкретно към лидера на БСП Корнелия Нинова и лидера на ДСБ Радан Кънев. Това би било нормално действие от страна на Нинова, предвид новия й пост – лидер на столетницата. Народът ще ни подреди, посочи премиерът. 
Не стана ясно обаче дали самият Борисов ще се кандидатира като лидер на ГЕРБ, ако останалите лидери го направят. 

Нинова даде 48 часа срок на Борисов да обяви кандидатурата си за президент
Обновена

Нинова даде 48 часа срок на Борисов да обяви кандидатурата си за президент

Ако не го стори, щяла да смята, че той само "дуе перки"

БСП казали, че ще търсят различен, общ кандидат. Реформаторският блок не можели да извадят кандидат като партия, затова дават на Гражданския си съвет да посочи някого. ДПС си заявили заявката. Патриотите най-ясно се заявили, че ще извадят кандидат национално-патриотична платформа. Да попитам колегите - ако президентските избори са толкова важни, защо лидерите не излязат, попита Бойко Борисов. 

Той изтъкна, че ГЕРБ не крият кандидата си за президент. Щях да го кажа още юни, но всеки ден ме питат ще ставам ли президент и аз отговарям. Затова сме решили да го обявим септември, обясни Бойко Борисов.

Премиерът забранил кортежите на НСО в пиковите часове

Премиерът забранил кортежите на НСО в пиковите часове

За да няма тапи

Помолен за коментар на колаж на Томислав Дончев и Цецка Цачева на фона на „Дондуков 2”, Борисов заяви: „Прекрасни са и двамата”. Дончев показал, че се справя прекрасно. Същото се отнасяло и за Цачева, която два мандата води много труден парламент.

Запитан дали би се жертвал да се изправи срещу лидерите на президентския вот, той заяви, че не би се жертвал за нещо, което би създало проблеми в държавата.

Борисов попита какъв ще е авторитетът на сегашния президент, при когото всеки ден идват държавни глави на различни страни, а и самият той ходи на посещения, ако се говори за други кандидати. Бойко Борисов се бил разбрал най-коректно с Плевнелиев, че септември ще бъде обявен кандидатът.

Той подчерта, че обяви ли се новият президент, той веднага става независим и главнокомандващ на въоръжените сили в много тежка ситуация. Затова той трябва да е много отговорен човек.

Ще има предсрочни избори дори ГЕРБ да спечели президентския вот, убеден Кънев

Ще има предсрочни избори дори ГЕРБ да спечели президентския вот, убеден Кънев

Ние не сме партньори от ДСБ

Борисов заяви, че му е интересно ако продължат партиите да дезертират от отговорност да кажат кой е техният кандидат, как след това кажат дали са спечелили или загубили. После можели да се оправдават, че е бил кандидат на Гражданския съвет. „Аз мога да отида в БАН и да кажа, че някой професор е наш кандидат”, продължи с разсъжденията си премиерът.

Може и гей да издигнем за президент, обяви Валери Симеонов

Може и гей да издигнем за президент, обяви Валери Симеонов

Патриотите нямали забележки към министрите

Борисов смята, че половете нямат никакво значение. Българските жени не отстъпват, дори са доказали, че са по-добри от мъжете.

Коментирайки темата за АЕЦ „Белене”, Бойко Борисов изчисли, че загубите за страната по проекта ще възлизат на 3 млрд. лева. 3 млрд. ще отидат за един гьол, възмути се той.

Държавата ни е осъдена и ще трябва да плати сумата, която надвишава 1 млрд. Освен това всеки ден тя нараствала със 168 000 евро лихви. 350 000 лева цъкат на ден, защото БСП са подписали неизгоден договор, коментира премиерът.

Той отново припомни, че договорът е подписан през 2006 г. от БСП, а неговото правителство е дошло есента на 2009 г. Договорът бил направен пожелателно, а важните неща се казвали накрая. Именно оттам започвала сагата, защото най-важните неща били посочени накрая. При новите преговори през 2009 г. станала ясна цената. Тогава обаче станала аварията във Фукушима и големи европейски държави като Италия, Австрия, Германия забранили атомните централи у тях. Щяло да бъде равно на самоубийство, ако в тези условия ние тръгнем да строим.  

Относно преговорите с Иран, Бойко Борисов обясни, че все още не е ясно дали проектът ще бъде купен. Трябвало да се създаде политическа, приятелска среда. За да тръгнеш да продаваш, трябва да създадеш политическа среда. Когато цената не е изгодна, преговорите текат по един начин.

Борисов приемал искането на БСП за отхвърляне на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене” като протегната ръка за преговорите. Смята, че социалистите му помагат и не им се сърди. Те обаче ако били искрени щели да рестартират проекта по-рано, защото два пъти имали тази възможност.

Реформаторите много доволни от министрите си

Реформаторите много доволни от министрите си

Не били обсъждали с премиера въпроса за рокади

Борисов отново коментира и темата за флотилията в Черно море. Той отбеляза, че ситуацията в Черно море е достатъчно конфликтна и сега. „Използваният от мен термин е малко неправилен – демилитаризация, няма как да си извадим корабите и да ги докараме в Перловска река”, подчерта той.

Борисов смята, че има реални опасности. „Ако има флотилия... Като в театъра – ако има пушка в стената, рано или късно ще гръмне. А ние искаме Черно море да е транспортен коридор, да добиваме газ и петрол, но и да имаме най-чистото море – затова инвестираме много”, аргументира се той.

Относно имотното си състояние, премиерът заяви: „Имам си къща в Банкя, построил съм си я преди да съм на държавна работа – там живея, там ще умра”. От 15-16 години се возел или карал служебен автомобил и затова личен не му е нужен. „Ако г-н Кадиев смята, че имам повече коли, къщи, подарявам му ги. Това са клевети”, подчерта Борисов. Той допълни, че с последната присъда на Волен Сидеров изглеждало, че сякаш можеш да говориш всичко и после те глобяват 3000 лева.

Заплатата на Борисов била 4000 лв., макар че трябвало да е поне 10 000 лв., защото рано или късно всичко опирало до него и носел отговорност.

ДПС доволни, че предизвикали днешните президентски „дебати“ между ГЕРБ и БСП

ДПС доволни, че предизвикали днешните президентски „дебати“ между ГЕРБ и БСП

Те са против да се водят махленски преговори за държавен глава

На въпрос дали той ръководи МВР, докато Румяна Бъчварова е само фасада, премиерът заяви, че помага на всички, а Бъчварова се справяла много добре с работата си. Той изтъкна, че в предишния мандат са били обвинявани в полицейщина, че много се подслушвало, имало репресии. Сега подслушванията са в пъти по-малко и сме дали възможност на професионалното ръководство да работи обясни той.

Борисов бе помолен за коментар и около разразилия се скандал в министъра на културата Вежди Рашидов. Той призна, че се е накарал на Рашидов, който от своя страна се е извинил сто пъти. Мине, не мине време, и понеже е емоционален човек, забравя, че е министър и всяка дума може да се обърне срещу него...”, коментира той.