Левицата внесе в деловодството на Народното събрание решение, с което иска да падне мораториумът за строителство на АЕЦ  „Белене”.

Червените искат кабинетът да се заеме със строежа на втората централа и енергийният министър на три месеца да се отчита как върви изграждането на централата.

На брифинг Таско Ерменков критикува липсата на последователност в политиката на герберите, които спряха строежа. Подаваме ръка, обяви той.

Левицата дава целия си експертен капацитет на управлението за строежа на централата.

Ерменков призова да се спре кампанията за търсене на виновник защо е спрян строежа. Нямало как да се продаде оборудването. Решение има, смята Таско Ерменков.

Решението било инвеститор да построи централата. Това трябва да се случи заедно с руската страна. Според левите няма как сами да изградим централата.

Управляващите и опозицията да започнат разговори в търсене на решение, настояват социалистите. Те искат да започнат незабавни разговори с Русия. Друг път няма, подчерта Таско Ерменков и отново предложи своята и на левите помощ.

Червените са категорични, че имаме нужда от нови мощности. Бъдещето на българската ядрена енергетика е в, ръцете на политиците, коментира и Красимир Янков.

Той припомни, че хората искат втора централа и даде за пример за референдума за АЕЦ „Белене”.

Припомняме, през последните няколко дни и премиерът, и енергийният министър направиха уклончиви коментари, които не изключват рестарт на проекта. Те са във връзка със задължението ни да си купим реактора, направен от Росатом за „Белене” и явната сложност да го препродадем изгодно.