Може и да се възобнови строежът на втората атомна централа след арбитража.

Това намекна енергийният министър Теменужка Петкова, която реагира с извънреден брифинг на твърденията на Румен Петков. 

Обявиха Теменужка Петкова вредна за енергетиката

Обявиха Теменужка Петкова вредна за енергетиката

Още над 1 милиард лева може да платим

Два арбитража се водят от 2013 от две енергодружества по решения на бившата ДКЕВР. Процесуалното ни представителство се осигурявало от финансовото ведомство. Според министъра тя е изпълнила закона за достъп до обществена информация, за да се отговори на питанията на Румен Петков. Голяма част от отговорите били в трета институция. Тя изискала от другите органи данните, за да отговори на искането на заместника на Георги Първанов. Това наложило забавяне на отговора.

За АЕЦ "Белене" тя изтъкна, че няма да плащаме 800 милиона евро, както се опасява Петков. Финансовото ведомство определило кантората, която да ни защитава. Хонорарите не били обвързани с изхода от делото. 

Според Теменужка Петкова трябвало да се гарантира адекватна защита на интересите ни в едно такова дело. Тя не е съгласна, че сега втората централа е щяла да работи. Петкова припомни, че стратегическият инвеститор RWE се е отказал от проекта.

Не е редно да се връщаме назад, каза енергийният министър. Искам да гледаме напред, призова тя. Трябвало да се търси прагматично решение за изхода от тази ситуация. Правителството искало бързо да се реши казусът. Самите документи показвали защо я няма АЕЦ "Белене".

Кой е вреден и кой е полезен ще покаже времето, изтъкна Теменужка Петкова.

Прави се пълен анализ за бъдещето на втората централа. Не изключваме нито един вариант, поясни тя за варианта да възобновим строежа на централата. Каквото и да решим обаче ще трябвало да работим с "Атомстройекспорт".

Не изключваме нито един вариант, отговори енергийният министър в отговор на въпрос на News.bg възможно ли е да построим АЕЦ Белене, след като вече имаме лицензирана площадка и готов реактор. Искаме с всички партии да го решим, обясни Петкова. По думите й, към който и вариант да тръгнем, той трябвало да е взет със съгласие между всички. Според нея, ако решим да правим втора централа, изниквал въпросът откъде ще се намерят парите.

Коментарите на Петкова идват няколко часа преди българска делегация с премиера Борисов да замине на посещение в Иран. Предполага се, че българската делегация ще сондира дали може да продаде оборудването за АЕЦ „Белене” на Ислямската република.

Борисов търси купувач в Иран за оборудването за АЕЦ „Белене“

Борисов търси купувач в Иран за оборудването за АЕЦ „Белене“

В Техеран Борисов ще разговаря с президента