Правителствена делегация начело с премиера Бойко Борисов заминава за Иран, съобщава БНР.

В Техеран Борисов ще разговаря с президента Хасан Рохани, с външния министър Джавад Зариф и с членове на иранския парламент.

Делегацията ни ще търси в Иран купувач на изработеното от руската „Атомстройекспорт“ оборудване за АЕЦ „Белене“, за което НЕК беше осъден от производителя да плати 550 милиона евро.

620, а не 550 млн. евро, трябва да платим за „Белене”?
Обновена

620, а не 550 млн. евро, трябва да платим за „Белене”?

Според изявление на Росатом

Иран, Индия и Йордания са потенциални пазари. Там в момента се изграждат идентични мощности като тези в Белене. След произнасянето на арбитража, спрямо страната ни вече се начислява ежедневна лихва в размер на 167 хиляди евро. Няма прогноза, колко ще набъбне сумата до уреждането на плащането.

Плащаме 550 млн. евро на Русия за спирането на "Белене"
Обновена

Плащаме 550 млн. евро на Русия за спирането на "Белене"

Решение на арбитражния съд в Женева

Уреждането на конфликтите в Сирия и Ирак също ще са във фокуса на разговорите, в контекста на миграционния поток към Европа и ролята на България като външна граница на Европейския съюз.

Освен премиера и външният министър, за Техеран заминават и представители на 15 български фирми. В рамките на визитата ще бъдат подписани споразумения за сътрудничество в областта на инвестициите и малкия и средния бизнес.

Визитата ще продължи до 12 юли.