Нямам съмнение, че БСП ще остане единна. Това заяви досегашният президент Георги Първанов минути преди началото на 48-ия конгрес на БСП.

Той призова Конгресът да вземе такива решения днес, че да се осигури победа на следващите избори. „Очаквам конструктивен дебат", заяви той.

638 са делегатите в Зала 1 на НДК. Присъстват и гости, посланици, както и коалиционни партньори на БСП.

По традиция Конгресът започна с българския химн, химна на Европа и на Интернационала.. Георги Първанов седна в средата на Зала 1 до делегатите от Перник.

Забравете думата разцепление, когато става въпрос за БСП, това са манипулации, заяви по-късно Първанов пред медиите в първата почивка на конгреса.

Конгресът ще бъде интересен, ще бъде сблъсък на идеи, на позиции, посочи още той. Разцепление няма да има, категоричен бе Първанов.

Аз предлагам битка за идеи, затова съм дал своите позиции и своите предложения и по партийните реформи, и по онова което трябва да съдържат управленските проекти, заяви още той. Оттам нататък всичко зависи от конгреса, конгресът си има своя живот, който аз не мога да прогнозирам, изтъкна Първанов.

Попитан дали ще се изкаже пред делегатите, той заяви: „Имам нагласа да си кажа на конгреса всичко, което мисля, ако ми стигне време". Той предполага обаче, че неговото изказване умишлено ще бъде оставено за закритата част на заседанието на 48-ия конгрес.

Иначе Първанов не очаква апаратни схватки. Не искам да създавам напрежение, но ще създам достатъчно с изказването и позициите си, заяви още той.

По негово мнение конгресът в момента е прекалено спокоен. Напрежение усетил когато лидерът Сергей Станишев призовал: „Събудете се".

Първанов каза, че се чувства изключително добре при пернишката група. Всички сме равни, ако някой се чувства по-равен от другите е отделен въпрос, заяви още той.

Първанов обясни, че нямат различия със Станишев по отношение оценката за управлението на ГЕРБ.