Президентът е готов да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради предстоящия европейски доклад за България. Това заяви след консултациите при държавния глава лидерът на РЗС Яне Янев.

Срещата с президента беше конструктивна, коментира той. Една от темите, която е била обсъждана, е свикването на Велико Народно събрание за приемане на нова Конституция.
Президентът по думите на Янев е изразил известни резерви.

„Те са свързани с това, че държавата е в условия на криза, като част от неговия екип приемат по друг, позитивен начин нашите тези", изтъкна лидерът на РЗС.

По думите му предстоящият доклад на Брюксел щял да бъде унищожителен за изпълнителната власт. В него има текстове, които звучат като присъди и това е много показателно, смята Янев.

В доклада на ЕК се съдържат и някои позитивни изводи за съдебната власт, посочи Янев.
РЗС ще подкрепи правителство, съставено от Бойко Борисов, защото той получи огромен мажоритарен вот да стане премиер министър", коментира Янев.

Борисов има право да си структурира сам екипа, за да може да носи съответната отговорност, допълни още лидерът на РЗС.

По думите му партията няма да отстъпи от принципите си. Той смята, че сега действащата Конституция може да бъде променена в частта, която не касае държавното устройство.

Могат да бъдат прокарани текстове за референдума и за избирателната система, ясно и категорично да бъде посочено каква ще бъде тя - пропорционална, мажоритарна или смесена, посочи още Янев.