Президентът може и да наложи вето върху закона за ГМО.

Това стана ясно след срещата на Мария Капон с държавния глава.

"Президентът има готовност да наложи вето, ако текстовете не гарантират опазването на България и на децата ни", заяви Капон.
Според нея няма достатъчно ясни гаранции, че законът ще опази чиста България и чисти храните от ГМО.

Получихме уверение от президента, че той следи дебата през цялото време, обясни още Мария Капон.

Президентът няма да допусне да се използва ГМО в българското земеделие.

Мария Капон е доволна от срещата си с президента, която по думите й е много успешна.

Законодателната уредба за използване на ГМО в България и провежданата политика трябва да останат консервативни и рестриктивни, основани на принципите на предпазливостта и превантивността, се казва още в разпространената по-късно позиция на президента.

Според държавния глава промените в действащия закон трябва да се ограничат главно до прецизиране на правилата за работа с ГМО в контролирани условия, с което да се изпълни задължението за пълно и точно въвеждане на европейското законодателство.

По думите му опазването на човешкото здраве и българската природа изисква да не се създават предпоставки за безконтролно разпространение на ГМО в природата.

Отговорността пред настоящите и идните поколения налага да бъдем максимално предпазливи и да запазим съществуващите в закона рестрикции.

Премахването на забраната за генетично модифициране на традиционни за страната ни култури като маслодайна роза, пшеница, лоза, тютюн, зеленчукови и овощни култури ще бъде грешна стъпка и ще промени необратимо развитието на селското ни стопанство, категоричен е държавният глава.

Според президента не трябва да се приемат и предложенията, които ограничават достъпа на обществеността до информация или отменят задълженията за организиране на обществено обсъждане.

Първанов е убеден в потенциала на страната ни да развива биологично и модерно конвенционално земеделие.

Освен че президентът потвърждава позицията си, че ще упражни правото си на вето, ако се наложи, той ще прибегне и до правото си да предложи на Народното събрание произвеждане на национален референдум по въпроса "за" или "против" запазване на забраните за освобождаване в околната среда на ГМО.