"Силистра очевидно е най-подходящото място за депониране на боклука на София, защото по-далечно място в България не се открива", каза президентът Георги Първанов днес в Пловдив.

Той сподели още, че не желае да коментира повече този въпрос.

"Едно е ясно, че проблемът вече години наред, не само последните три години, но и тези преди това, няма своето решение. Отново сме убеждавани, че има проекти, че имаме подкрепата на говорителя на Европейската комисия, но реално софийският гражданин, столичанинът не вижда конкретното решение, не го вижда в обозримото бъдеще."

Първанов пожела да види поне един резултат от работата на кмета, независимо дали става дума за боклука, за почистването на София, дали става дума за тежкия трафик или някои други проблеми.

„Искам да видя един проблем на София най-сетне решен", завърши президентът.

По-рано днес кметът на София Бойко Борисов се закани, че боклукът на София ще отиде на бул. "Дондуков", ако правителството не изпрати апликационната формула към Европейската комисия за отпускане на средствата.

Борисов коментира проблема със столичния боклук при откриването на Седма детска градина в кв. "Гоце Делчев" в столицата.

Кметът Борисов обясни, че общината е изпълнила всичките си задължения за справяне на кризата с боклука и оттук нататък всичко било в ръцете на управляващите.

"Ако управляващите не направят нищо, столичният боклук ще бъде стоварен на "Дондуков" или при виновниците за кризата с него.

Стотици милиони евро не бяха усвоени от фондовете по САПАРД, ИСПА, ФАР и когато София се пребори за пари за завод, на г-жа Пугчиева й се досвидяха тези пари", коментира кметът на столицата.

Бойко Борисов допълни, че общината е свършила всичко и че Европейската комисия го е казала ясно.

Според Борисов до края на учебната година в детските градини в София ще има 39 нови групи. Той съобщи още, че 14 детски градини са в строеж.