По време на работен обяд с представители на бизнеса от Южна Корея президентът Георги Първанов потвърди, че България ще съдейства за по-бързото ратифициране на споразумението за свободна търговия между Корея и ЕС, подписано преди дни.

България е позната в Южна Корея с киселото мляко. У нас азиатската държава е известна с автомобилите и електрониката си. За миналата година стокообменът между двете държави възлиза на 150 млн. долара, съобщи БНР.

Президентът Георги Първанов припомни, че за последните 11 години размерът на корейските инвестиции у нас възлиза на 80 млн. долара и посочи добрите примери.

„Такъв пример е инвестицията на „Хюндай" в силовите трансформатори - инвестиция, която, както разбрах, ще бъде разширявана. Тук всички знаят добре българското кисело мляко", изтъкна българският президент.

„Това не бива да изчерпва представата за България, защото България има своята изключителна древна култура, възможност за културен туризъм. Надявам се корейският бизнес, корейските граждани да открият това вино, което има своя европейски пазар", коментира още той.

Президентът покани корейския бизнес да инвестира у нас.
"Българската държава стои зад необходимостта от една много по-активна политика на икономическо взаимодействие между България и Корея", подчерта държавният глава.

Страната ни предлага най-добрите възможности за инвестиции в целия ЕС и ниски данъци. "Така е въпреки кризата. Кризата не промени нашата инвестиционна политика", добави президентът.

Очаква се споразумението за свободна търговия между Южна Корея и ЕС, което беше парафирано този месец, и трябва да получи одобрението на всички 27 държави в общността, да засили бизнес контактите между България и Южна Корея.

"Ратификацията на споразумението за свободна търговия, за което България активно ще съдейства в рамките на ЕС, би могло наистина да бъде много важен стимул в нашите икономически отношения", коментира Първанов.

Добри възможности за сътрудничество има и в областта на енергетиката и модернизацията на инфраструктурата.