Президентът Георги Първанов проведе телефонен разговор със своя руски колега Дмитрий Медведев.

Българският държавен глава изтъкна, че ако за други страни в известен период от време подаването на природен газ през Украйна бе намалено, то за България процесът на снабдяване бе практически преустановен още в самото начало на кризата.
Поради липсата на алтернативни трасета и скромните ни запаси от синьо гориво, страната ни е изправена пред тежки икономически и социални проблеми, изтъкна Георги Първанов.

По време на разговора двамата президенти подчертаха необходимостта от компенсиране на потребителите, засегнати от спрените доставки, съобщават от пресслужбата на президента.

Дмитрий Медведев изрази съжаление, че България се е оказала най-силно засегната страна в създалата се ситуация.
И двамата президенти изразиха удовлетворение от факта, че идеята за въвеждането на мониторинг на входа и изхода на транзита на природен газ през Украйна, в това число и с участието на европейски наблюдатели, среща подкрепа от всички страни.

Руският държавен глава информира българския президент за позицията на своята страна по кризата и готовността й да подпише с Украйна договор на пазарна основа.

В отговор на поставен от българския президент въпрос, Дмитрий Медведев изрази надежда в най-скоро време да бъде възстановен транзита на природен газ през Украйна.