Президентът Георги Първанов изрази мнение, че политиката на вдигане на данъци няма да може да запази бизнеса и да преодолее кризата в производството.
Той направи това изказване пред журналисти в Берковица по време на празника на града.

Първанов заяви, че гражданите и бизнесът трябва да имат сигурност и усещане за перспективи, което предполага и яснота в данъчната политика.

Според него, законодателното предложение за увеличаване на акциза и ДДС върху производството няма да спомогне за преодоляването на кризата.

„Безпокоя се от това, образно казано, "тука има, тука нема" в нашето данъчно законодателство и от тези постоянно изтощаващи общественото мнение дискусии", заяви държавният глава.

Първанов подчерта важността на северозападния регион и застана зад изложените в отворено писмо искания на кмета Милчо Доцов.
Сред тях са изграждането на спортно-туристически комплекс „Берковски Балкан", основен ремонт на пътя през Петроханския проход, запазване статута на многопрофилната болница за активно лечение и създаване на цялостна програма за социално-икономическо развитие.

„Заставам зад проекта „Берковски Балкан" и съм готов да инициирам широка дискусия за Бъдещето на Берковица и целия Северозапад. Този край не може да бъде забравен", каза в соловото си президентът.