Високо ценя инициативата на тракийци за съпричастност на Тракия към Европейския съюз, каза в словото си президентът на България Георги Първанов.

Той бе почетен гост на тържеството, посветено на деня на Тракия и 110 години от създаването на тракийската организация.

Първанов подчерта, че развитието на инфраструктурата между различните части на Тракия днес е от голямо значение. Той определи изграждането на инфраструктурата Бургас - Александруполис като инвестиция, имаща значение не само за бъдещето на Тракия и на България, но и на Балканския полуостров.

Необходими са нови усилия, за да задълбочим сближаването между живеещите в Тракия, намиращи се на територията на България, Турция и Гърция, изтъкна Георги Първанов.

Президентът посочи необходимостта от изграждането на гранични контролно-пропускателни пунктове, на по-големи като Кърджали и Рудозем и на по-малки от типа на Златоград.

Държавният глава каза, че по време на посещението на гръцкия президент Каролос Папуляс той е получил уверение, че Гърция е съпричастна в сближението на тракийци от двете страни на границата.

Необходимо е изграждането на модерна инфраструктура, която да направи по-широко достояние историческите тракийски обекти като Перперикон и Долината на тракийските царе, подчерта още президентът.

От друга страна той посочи, че е необходимо чрез една разумна политика сънародниците ни, живеещи в чужбина и запазили българската културна идентичност, да бъдат приобщени в културно отношение към усилията на нашата държава.

Държавният глава постави въпроса и за обезщетение на българите от Източна България и Мала Азия чрез една разумна и балансирана политика.

Първанов посочи също необходимостта от създаването на съвет към президентството за работа с българите в чужбина, като към него бъдат привлечени бележити тракийци, доказали своите способности, които да работят за благото на България.