Президентът Георги Първанов поздрави най-сърдечно от свое име и от името на българския народ Дилма Русеф по повод встъпването й днес в длъжност като президент на Федеративна Република Бразилия.

Преди всичко бих искал още веднъж да Ви поздравя за огромното доверие, което Ви гласува бразилският народ и да изразя дълбокото си убеждение, че ще съумеете да проведете на практика основните си послания и виждания, с които спечелихте категоричната си победа в президентските избори, се казва в писмото на държавния глава.

Той отбелязва, че Република България отдава приоритетно значение на отношенията си с Федеративна република Бразилия, които имат близо 90-годишна история, и особено на развитието на търговско икономическите връзки, на духовните отношения и сътрудничеството в областта на образованието и културата.

Членството на България в Европейския съюз също открива нови възможности за по-активно сътрудничество и взаимодействие с Бразилия по редица сериозни политически въпроси от международния дневен ред.

По-нататък в писмото на президента Георги Първанов се казва още:

"Уважаема г-жо Русеф,

Предизборната Ви кампания и победата Ви на президентските избори в Бразилия развълнува и прикова вниманието на цялата българска общественост. Убеден съм, че този засилен политически интерес ще се отрази изключително ползотворно върху общия подем на българо-бразилските отношения в името на просперитета и сближаването на двата ни народа.

Бих искал да споделя задоволството си и от досегашното ползотворно сътрудничество и отношения между президентските институции на България и Бразилия и припомняйки си срещата ми с Вас през 2005 г., искрено вярвам, че те ще продължат и с общи усилия ще успеем да реализираме отличните перспективи пред партньорството между Република България и Федеративна република Бразилия.

Ползвайки се от тържествения случай, бих искал отново да потвърдя поканата си да гостувате в България и Ви уверявам, че на българска земя ще бъдете посрещната с радост и гордост, каквато е оказвана на малко президенти.

Още повече, че през идната година се навършват 50 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, която е чудесен повод да отбележим заедно."