Президентът на Република България Георги Първанов оценява като остра провокация към националната ни история и памет придобилия публичност проект на германски университет, подменящ една от най-трагичните страници в историята на Априлското въстание.

Саможертвата на жителите на Батак беше видяна и разбрана от най-авторитетните интелектуални личности на тогавашната епоха - от Достоевски и Тургенев, от Менделеев  и Дарвин, от Гладстон и Гарибалди

Тази саможертва беше поводът, който накара хиляди хора от цял свят да застанат в подкрепа на българската кауза. Тя накара тогавашна консервативна Европа до постави "българския въпрос" в своя дневен ред.

Станишев: Батак е факт от националната история

Повече от столетие времето не е заличило спомена за стореното от нашите предшественици. Затова, според държавния глава, всеки опит да бъде пренаписана историята или изкуствено да се създават предпоставки за напрежение по деликатни исторически теми, е не само дълбоко неприемливо, но и ще срещне отрицанието на цялото българско общество.

На 16 май т.г. президентът Георги Първанов ще участва в традиционното отбелязване на Априлската епопея от 1876 г. в Батак.

Той ще присъства и на открития урок по история, който ще бъде проведен в историческото градче по инициатива на държавния глава, Национално движение "Българско наследство", клубовете "Съхрани българското" и община Батак.

Клането в Батак е много тъжен факт от националната история, който не бива да се използва за ново разделение на обществото.
Това заяви пред журналисти във Велико Търново премиерът Сергей Станишев, цитиран от БТА.

Помолен да коментира публикации за проекта "Митът Батак", той заяви, че за трагедията има многобройни неоспорими доказателства, документирани от международни анкетни комисии и чуждестранни журналисти.