Традиционната петъчна атака" на РЗС този път бе насочена срещу държавния глава Георги Първанов.

По време на пресконференция в централата си от партията на Яне Янев поискаха да бъде направена проверка на Първанов и неговото семейство, както и пълен одит над президентската институция, нейния бюджет и финансово състояние.

От президенството:
В графата „смешки" можем да сложим много от твърденията на пресконференцията.
Още...

Емил Василев заяви, че през следващата седмица от РЗС ще изпратят сигнал до комисията за борба с корупцията, парламентарната комисия за конфликт на интереси, НОИ и Сметната палата с искане за провеждане на пълна проверка.

Василев заяви, че в последната си декларация пред Сметната палата Георги Първанов е посочил, че излиза от президентската институция след 10 години с банков влог от 10 000 лева и „Фолксваген Голф" от 1996 година.

Месечната заплата на държавния глава, според изчисленията на Василев, е около 5 000 лева, а на съпругата му  - 2 500 лева. Държавата покрива всички разходи за храна, облекло, командировки, стоки, вода на семейството на държавния глава.

От РЗС разполагат с информация, че за 10 години 53 милиона лева са изхарчени от бюджета на Президентството с личния подписа на Първанов.

По думите на Василев Президентството се е превърнало във финансова пирамида, в която са потънали парите на българските данъкоплатци.

Лидерът на партията Яне Янев изрази своето учудване за това как може да се продава на обществото толкова скъпо един „сиромахомилски образ." „Едва ли не с голфа иска да разплаче всички червени бабички," възмути се той.

По думите му Първанов е прибрал 700 000 лева за 10 години от заплати, командировъчни, представителни разходи. „Другите в буркан ли са или под дюшека," запита риторично той.
По думите му президентът Първанов управлява бюджетите на НСО и външното разузнаване и затова там също трябва да бъде направен сериозен одит.

Първанов се изживява като пенкилер по всички въпроси, а когато става дума за бюджет и финанси всичко става тайно, заяви още Янев.

Той посочи, че неговият кръстник Ахмед Доган е оповестил поне един от хонорарите си - този за „Цанков камък."

Лидерът на РЗС изрази убеденост, че когато Георги Първанов е водил преговори с Русия, са му плащани хонорари, които не са документирани. „Дали преговорите не са имали и комисионерски претекст," запита Янев.

Той каза, че в Русия ще работят все повече разследващи журналисти около президентските избори в България. По думите му те ще разгласят интересна информация за взаимодействието между Путин и държавните глави на други страни.

Янев заяви, че съществува конгломерат от персони, които обслужват и материализират интересите на Първанов.

Кандидатът за президент на РЗС Атанас Семов каза, че партията е направила подробен анализ и оценка на 10-годишната работа на Георги Първанов, но не е намерила нито едно положително нещо.

Той призова БСП да излезе и да каже дали се гордее или се срамува и разграничава от това загубено време, което Семов определи като провалено десетилетие.

По думите му на лице е пълна управленска неефективност.

Той упрекна държавния глава, че е можел да бъде много повече от кротък наблюдател на разграбването на държавата от управляващата върхушка. Според него Първанов реагирал формално на проблемите с обедняването на българите и разсеяно гледал процесите на ислямизация, демографски срив, протестите на учителите, лекарите, студентите и преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски" и все по-нарастващата престъпност.

„Елегантен наблюдател на грозната реалност" - така Семов определи президента Първанов и продължи да го упреква за тежката липса на управленска идея и програма.

По думите му Първанов е трябвало да предвожда реформи, а не само да разхожда костюми. Трябвало е да се противопостави и да удари с юмрук по масата, когато е виждал, че в страната стават нередности.

По думите на Семов управлението на Първанов все повече води до усещане за тежката му зависимост от ДПС и „зловещата сянка на олигархията и криминалните структури."

Той заяви, че държавният глава е зависим от чужди енергийни лобита.

Янев пък допълни, че през тези 10 години от самопровъзгласил се социален президент Първанов се е превърнал в най-големия политически олигарх на прехода.
Държи се като шейх, който представлява газопетролните интереси на Русия, убеден е Янев.