Премиерът и кабинетът трябва да направят анализ на това, което се случи по време на снежното бедствие от началото на годината до момента, без излишен драматизъм, за да имаме своя план за действие при следващ случай.

Това заяви президентът Георги Първанов в отговор на въпрос на журналисти за това, как ще коментира справянето на кабинета със снежното бедствие, обхванало страната в първите дни на новата година.

"По мое разпореждане ген.Златан Стойков и Българската армия оказаха съдействие при решаването на проблемите, предизвикани от снежната виелица в района на Белене, в района на Русенско и района на Петолъчката в Сливен", заяви Георги Първанов, цитиран от БТА.

Той добави, че по този начин армията е показала своята мирновременна мисия. Според президента реакцията на отделните власти е била активна, но има много забележки по въпросите на координацията, бързия обмен на информация и на реакцията.

Президентът е водил разговори с отделни областни управители и кметове на общини и тези въпроси са били на дневен ред.

Според Първанов, предварително трябва да се мисли по тези въпроси, за да има готовност при следваща криза от този мащаб.

"Не искам да коментирам персонално действията на отделни министри. Това трябва да направи министър- председателят", каза Първанов в отговор на въпрос как ще коментира ролята на МДПБА при решаването на проблемите, предизвикани от снеговалежа.

Той определи като активна ролята на Министерството на вътрешните работи и Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.