С назидателен тон, особено от дипломати, няма да се реши ромският проблем, заяви президентът Георги Първанов в Борован, където бе за откриване на новата учебна годна.

Той се противопостави на предложението на френския посланик у нас Етиен дьо Понсен, България да назначи министър за интеграцията на ромите.
Припомняме, вчера Понсен изнесе прощална лекция пред Атлантическия клуб в София, дни преди отпътуването си от България.

Това, което стана с изгонването на българските и румънските роми от Франция, не е добър европейски тон, според мен се разминава с европейските ценности, коментира още Първанов.

По думите му не е нормално груповото репатриране, какъвто е бил този случай.
Ако има хора, които са нарушили закона, то тази информация трябва да стане публична, което е ангажимент и на българските власти, но в никакъв случай не бива да се вменява вина на етнически принцип, категоричен е Първанов.

"Ако аз показвам някаква нервност в случая, то е защото изказването на френския посланик ми прозвуча менторски", изтъкна държавният глава.

"Ние добре си знаем проблемите, свързани с ромския въпрос. Правителства наред, в това число и сегашното, полагат не малко усилия, за да намерят реалната социална и образователна интеграция на ромите.

Но този проблем няма да бъде решен със замах. Той е създаван в продължение на десетилетия и сигурно ще ни трябват години за неговото решаване, заяви в заключение президентът Първанов.