България очаква 8 изтребителя F-16 през 2025 година и още 8 през 2027-ма след като българското и американското правителство подписаха договори за доставка. Компанията, която произвежда F-16, block 70, е американската "Локхийд Мартин". В момента те произвеждат от същите изтребители и за други 5 държави, освен България.

Джонатан Лин, който отговаря за стратегическите партньорства с Централна и Източна Европа обясни пред Нова телевизия, че вече е започнало производството на българската партида самолети. "F-16 се произвежда повече от 40 години в нашите заводи, така че не е нещо ново за нашата компания. Тази седмица имахме тестови успешен 50-минутен полет, така че този модел вече лети и ще произведем доста от него до 2025 г. Още шест държави искат F-16", заяви Лин

По думите му в момента върви основният монтаж на самолетите. "Все още нямаме и осемте изтребителя от първата партида, засега имаме само първият. Надяваме се да го сглобим и да го видим как лети през следващата година. Направихме подобрения в радарната система с електронно сканиране, подобно на F-35. Това е поколение 4+ на изтребителите. Автоматичната система за избягване на сблъсък спасява 10+ живота на пилоти. Ако пилотът загуби съзнание или възможност да пилотира, софтуерът стабилизира машината", обясни той.

Джонатан Лин съобщи, че няколко български пилоти се обучават в САЩ. "Те добиват практика в изтребителите, в момента преминават обучение в Аризона. Мога да кажа, че работим върху това да ги имате около 2025 г. Втората партида може да получите през 2027 г.", разкри Лин. И допълни, че компанията цели да произведе 148 изтребителя.

Окончателно: НС прие договора за вторите осем F-16

Окончателно: НС прие договора за вторите осем F-16

"Възраждане" са гласували против ратификацията на договора