Депутатите ратифицираха на първо и второ гласуване международния договор за придобиване на вторите осем F-16, block 70. Народните представители гласуваха със 148 гласа "за", 41 гласа "против" и 9 гласа "въздържали се". Дори и при прегласуването международният договор бе ратифициран. При него законотворците гласуваха с 152 гласа "За", 42 гласа "против" и въздържали се 7 гласа.

Искрен Митев от ПП се обоснова как е гласувал за договора. Той е гласувал "въздържал се" не защото смята, че българската отбрана и военновъздушни сили не трябва да бъде подкрепена и че не трябва да имаме нови самолети, а защото по време на дебатите всеки да влиза с отворено съзнание. В дебата част от колегите от БСП успяха да ме убедят, че някои от клаузите в договора могат да бъдат по-добри, каза Митев. Той се надява на по-следващите законопроекти всички депутати да бъдат с отворено съзнание и да показват диалогичност.

Румен Гечев се тревожи за кървящата рана в бюджета F-16

Румен Гечев се тревожи за кървящата рана в бюджета F-16

Плащаме си редовно милиарди, а не получаваме нищо, заяви Гечев

За хартиената коалиция си има мнозинство и ще я приемете до края на деня, но важното е да се вслушвате и в мнението на останалите, призова Искрен Митев останалите депутати в пленарна зала.

"Възраждане" са гласували против ратификацията на договора. От формацията на Костадин Костадинов съжаляват, че не са чули становището на служебния военен министър Димитър Стоянов. Мълчанието на МО приличало на адвокат Петър Петров на мълчанието на едно друго Министерство на отбраната, което преди няколко години купило "само две гумени лодки".

Христо Гаджев от ГЕРБ настоя ратификацията на договора за вторите осем F-16 да мине и на второ гласуване в парламента. Искрен Митев от ПП опонира на колегата си, като настоя да се запази законоустановения срок между първо и второ гласуване в парламента. В крайна сметка предложението на Гаджев мина и народните представители приеха договора и на второ гласуване.

От своя страна военният министър Димитър Стоянов заяви, че първите осем самолета са крайно недостатъчни за охранение на въздушното пространство и за Еър полисинг. Ако няма втори договор, просто ще скъсаме с 110 годишна история на българската авиация. Напът сме да го направим, категоричен бе Стоянов.

И комисия одобри вторите F-16

И комисия одобри вторите F-16

Димитър Стоянов призна, че има забавяне по изграждането на специализираната инфраструктура за изтребителите

По време на дебатите по второто гласуване на договора, Александър Дунчев от ПП заяви, че депутатите сигурно са очаквали да говори за хартиени самолети, за дървени въглища и дървени хартии, но Холандия например направили прагматичен избор. Холандците като са проучвали дали да е Грипен, Юрофатйър, Ф-35 или Ф-16 започнали да питат производителите каква ще е ползата за холандската икономика.

Според него холандците не са купили Юрофайтър, защото са се разбрали със САЩ да има полза и за нидерландската иконимика. Къде са нашите политици да направят една хубава сделка с Америка като внесем Ф-16, да е в полза на българската икономика, запита Дунчев.

Христо Гаджев от ГЕРБ се надява, че ПП не иска да отхвърли проекта за вторите осем изтребителя. В крайна сметка на второ гласуване предложението да се ратифицира договорът за вторите F-16 бе прието със 129 гласа "За", 70 гласа "против" и без въздържали се.