Плащаме си редовно милиарди, а не получаваме нищо. Това заяви социалистът Румен Гечев по време на дебатите за договора за F-16. За него това е неравностоен и унизителен договор. Той е смутен от разписаните отворени клаузи в договора.

Тази цена е прогнозна, смята социалистът. Това е празен чек, допълни Гечев. Разписаните цени в договора ще се сменят, а бюджетът на България ще кърви непрестанно, предупреди депутатът. Според него страната ни се обвързва с изпълнение на задачи от Пентагона. По целия свят, по думите му, имало продажници, които гласуват в полза на производителя на F-16.

Народните представители започнаха работа и по договора за вторите саммолети F-16.

И комисия одобри вторите F-16

И комисия одобри вторите F-16

Димитър Стоянов призна, че има забавяне по изграждането на специализираната инфраструктура за изтребителите

Атанас Славов от ДБ се върна в 1996 година и изкритикува Гечев, че реториката му не била подходяща за европейска социалистическа партия. И за Възраждане сделката за F-16 е обидна. Ние сме си поръчали не чертежи, а скици, заявиха от партията. Позицията на нашите западни партньори била "купи или умри". Капризен самолет сме си купували или черешката на тортата, но пък тортата я нямало. Освен това, според хората на Костадин Костадинов понякога количеството превъзхождало качеството.

Черешка ще има, обясни Настимир Ананиев от ПП. Нямаме торта, защото това е наследството на ГЕРБ, обясни той. 

Христо Гаджев от ГЕРБ похвали Гечев, че имал качества за писател фантаст. Господарят е казал: "Това е договорът, подписвате го, викате Ура и почвате да плащате", обясни социалистът и изтъкна, че заповедта е: "Плащате като попове и мрънкате във вашия парламент".

НС прие парите за F-16 да стоят на сметка

НС прие парите за F-16 да стоят на сметка

"За" гласуваха ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ, против са БСП и "Възраждане"