От ПАСЕ се опасяват, че значителните държавни средства, отпускани на политическите партии у нас за предизборната кампания, може да създадат неравноправни условия за кандидатите. Това съобщи БНР с позоваване на заключенията, направени от делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която посети България. Представителите на ПАСЕ разговаряха с представители на българските политически среди, за да оценят кампанията и подготовката за парламентарния вот на 4 април.

Започва предизборната кампания

Започва предизборната кампания

За насрочените за 4 април парламентарни избори

От делегацията посочват, че през 2020 г. България прие промени в Изборния кодекс, като въведе комбинация от машинно и ръчно гласуване в секциите с над 300 гласоподаватели. Макар че това може да бъде смятано за положително, то трябва да бъде придружено от мерки, увеличаващи прозрачността и включващи независими експерти, се казва в заключенията.

От ПАСЕ отбелязват и изразените от българските представители безпокойства заради броя на изборните секции в чужбина. Според тях, в тези случаи не бил взет предвид действителният брой български граждани зад граница.

Партиите на старта на кампанията

Партиите на старта на кампанията

Преди четири години дали не гласувахме по същия начин?

Някои от събеседниците на делегацията твърдят, че още не са решени проблеми като реч на омразата, твърдения за купуване на гласове и "организиран" вот в уязвими общности, предимно с отражение върху ромите.

Европейските пратеници припомнят, че в доклада за предизборната обстановка у нас през 2017 г. от ПАСЕ са били посочени същите проблеми.

По отношение на медийната среда делегацията отбелязва, че има много издания, които обаче са разделени по политически признак и са повлияни от търговски и корпоративни интереси.