Добре организирани, но неефективни избори поддържат статуквото в България. Това твърдят наблюдателите от ПАСЕ.

Делегацията отчита, че проведените на 27 октомври предсрочни парламентарни избори в страната са били конкурентни и професионално ръководени от изборната администрация, но трайно ниската избирателна активност е подчертала дълбоко вкоренената липса на доверие сред електората в политическото ръководство.

"Отново приветстваме добрата организация на изборите и продължаващите усилия на електората, изтощен от безкрайни цикли на повтарящи се избори", заяви ръководителят на делегацията на ПАСЕ Алфред Хеер в края на четиридневната мисия за наблюдение на изборите.

"След този седми изборен тур в рамките на три години политическите лидери от всички партии и коалиции трябва да се замислят за реалността на отцепването на българския народ и да се справят с него. Страната преминава през повтаряща се политическа криза - не институционална - но това води до институционализиране на политическата криза. Няма функционираща демокрация без активно участие на избирателите", подчерта той.

Служебният кабинет се похвали пред ПАСЕ за безпрецедентните мерки за изборите

Служебният кабинет се похвали пред ПАСЕ за безпрецедентните мерки за изборите

По думи на Росен Карадимов това е най-строго проверяваният вот досега

ПАСЕ посочва, че въпреки че някои препоръки на Венецианската комисия остават неизпълнени, Изборният кодекс и свързаното законодателство предоставят обща адекватна рамка за провеждането на честни избори.

Честото разчитане на краткосрочни и служебни правителства де факто замени обикновената връзка между изборите и формирането на стабилни правителства. Това упование само по себе си е признание за неуспех при установяването на трайни политически решения. Политическите лидери и законодателите трябва да обмислят въвеждането на промени в избирателната система, които могат да бъдат по-благоприятни за стабилни правителства, считат наблюдателите.

Делегацията отново изразява своята загриженост относно постоянните твърдения за купуване на гласове и контролиран вот. Въпреки че горещата телефонна линия и други мерки, прилагани от Министерството на вътрешните работи за докладване на подобни нарушения, са добре дошли, значителното увеличение на сигналите и особено по-високата активност в определени чувствителни зони показват спешната необходимост от по-нататъшно решаване на тези проблеми, които по закон са престъпление.

Сериалът "Игра на избори" да приключи, иска Главчев

Сериалът "Игра на избори" да приключи, иска Главчев

Премиерът призова да се гласува, за да приключи купения вот

ПАСЕ отчита, че слабата предизборна кампания се е провела предимно в социалните мрежи и до известна степен чрез традиционни средства в селските райони. Все по-голям брой кандидати управляват собствената си политическа комуникация, частично заобикаляйки професионалната журналистика, което поражда опасения за качеството на информацията, достигаща до избирателите.

В деня на изборите, въпреки ползите, които могат да бъдат получени от подобренитетехнологии, настоящата комбинация от машини за гласуване, използвани като принтери, заедно с хартиени бюлетини, доведе до повече бюрократични и процедурни стъпки, което увеличи възможността за грешки в избирателните секции, посочва ПАСЕ.

"Тези избори не доведоха до пробив в политическата безизходица", заключи Хеер. "Отговорността сега е на политическите сили в България. Те трябва да преминат отвъд партийните разделения, за да прекъснат този цикъл на безизходица. Българският народ заслужава лидери, ангажирани да осигурят функциониращо демократично управление", категоричен бе той.

Димитър Главчев: Илюзия е да няма купен вот

Димитър Главчев: Илюзия е да няма купен вот

Не чух и някакви стряскащи факти по провеждането на избори