Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) осъди присъдите на петте медицински сестри и палестинския лекар, постановени от съда в Триполи.

В изявление на бюрото на ПАСЕ се казва, че присъдите са още по-възмутителни поради факта, че са произнесени на втори процес, при който са допуснати същите грешки като на първия.

Процесът бе компрометиран предварително и въз основа политически съображения, когато либийският лидер Муамар Кадафи обяви медицинските сестри и лекаря за виновни още преди началото на процеса, се посочва в позицията.

Присъдата не отговаря на основните критерии за справедливост, считат в ПАСЕ, тъй като показанията са изтръгнати чрез мъчения.

Бюрото призовава либийските власти да освободят сестрите и доктора, които според убедителните доказателства, представени от уважавани международни експерти, са невинни.

А ако все пак обжалването на присъдите се гледа от Върховния съд, ПАСЕ призовава властите да гарантират, че съблюдават основните изисквания за справедлив процес, в това число уважение към правата на защитата и бързо провеждане на съдебната процедура.