В европейската политика темата за прозрачността и отчетността е белег на по-доброто управление. Това заяви министърът по европейските въпроси Гергана Паси при откриването на дискусия за прозрачността при разходването на публични средства чрез обществени поръчки.

Срещата е организирана от Министерството на държавната администрация и административната реформа, съобщи БНР.

Министър Паси поздрави колегата си Николай Василев за всички предложени промени в Закона за обществените поръчки, които, по думите й, налагат по-голяма прозрачност и отчетност, и създават усещане за по-голяма справедливост в процеса на възлагане на обществените поръчки.

Неправителственият сектор също е предложил своите виждания, като например гражданско наблюдение над процеса на възлагане на обществените поръчки, посочи още министърът.

Законът за обществените поръчки е част от общата тема за прозрачността, защото тази тема е натоварена с особен тип чувствителност, заяви министър Паси. Тя отбеляза отношението към лицензионните и регистрационните режими, и по-специално към онази част от тях, която съществува без правно основание.

Гергана Паси изрази удовлетворение от факта, че 95 на сто от хората, адресати на този закон, вече са предоставили своите декларации.