Обезпокоен съм от настоящата ситуация в Украйна, предизвикана от съществените нарушения, отбелязани в предварителните данни на международната мисия за наблюдение на втория кръг на президентските избори в страната, заяви българският външен министър Соломон Паси.

Той направи изявлението в качеството си на председател на ОССЕ, като рподчерта загрижеността си, че и двата кръга на президентските избори в Украйна не са успели да изпълнят много от поетите ангажименти по линия на ОССЕ.

Паси призова всички страни в Украйна да се придържат към мирен диалог и да се въздържат от насилие и подстрекателска реторика.
Той призова властите в страната да разследват цялостно, активно и своевременно установените нередности.

Още в понеделник международната наблюдателна мисия в Украйна заяви, че държавните изпълнителни органи и ЦИК са демонстрирали липса на желание за провеждане на напълно демократичен изборен процес.
Президентските избори в бившата съветска република се следят от 563 наблюдатели от различни европейски организации.

Припомняме, че на брифинг вчера- 23 ноември, руският президент Путин изрази своето разочарование от реакцията на ОССИ по отношение изборите в Украйна. Руският държавен глава дори прогнозира, че авторитетът на организацията в световен план ще продължава да намалява.