Към 400 пътни строители, предимно работници, протестираха под дъжда пред Министерство на регионалното развитие от рано сутринта. Улица "Св.св Кирил и Методи" бе затворена заради наплива на протестиращи.

Около 15-тина представители на строителния бранш влязоха малко след 10 часа в МРРБ, но след около половин час стана ясно, че среща всъщност не е имало. Припомняме, че вчера служебният министър Виолета Комитова отправи покана към собствениците на пътностроителни фирми за среща в министерството. В поканата обаче бе изрично подчертано, че срещата е за собствениците на фирми, а не на техни представители и пълномощници.

Заместник-министър Иван Шишков обясни пред журналисти, че казусът с плащанията на пътностроителните фирми е предимно юридически, затова и са били поканени собствениците на фирми. 

"Ние можем да решим проблема единствено с разговор със собствениците. Знаете, голяма част от собствеността в пътните фирми е концентрирана при няколко човека, публично известни. Няма как да плащаме пари при незаконно подписани на първо място договори", коментира Шишков.

Това е третият национален протест на пътищарите, организиран от Българска браншова камара "Пътища". От Управителния съвет на камарата настояват, че държавата пренебрегва действащите и напълно законни договори за текущ ремонт и поддръжка на републиканска пътна мрежа. Вече пет месеца се търси възможност за диалог с държавните институции, но такъв няма. От своя страна МРРБ и МФ заявяват, че договорите са подписани в разрез със закона и реално няма законов начин за изплащане на парите. 

Преди няколко дни от "Автомагистрали - Черно море" също протестираха, като постигнаха частична договореност за изплащане на част от сумата, която да покрие заплащането на работниците. Тогава заместник министърът Валентин Граматиков обеща поне заплатите им да бъдат изплатени в рамките на 5 работни дни, но цялата сума, която държавата дължи на фирмата, щяла да бъде предоставена по-късно.

Снимка 549485

Източник: БГНЕС

Това обаче далеч не удовлетворява протестиращите, каза на въпрос на News.bg Георги Златев от браншова камара "Пътища".

"Беше обещано на една от 83-те фирми да получи 9 милиона, дължимите са над 900 млн. Обещания, обещания, обещания. Докога", реторично попита той.

Пряко засегнатите работници в пътния бранш са над 150 000 души, като свързаните компании - доставчици на материали, машини, транспорт и др. също са на ръба на оцеляването, добави Златев.

Това е подигравка с хората! Престъпници! Така реагираха след 2 часа под проливния дъжд и, оказва се, 15 минути на сухо пред кабинета на министъра, който обаче така и не се е появил, представители на протестиращите. Охраната и събралите се на входа сили на жандармерията обаче предотвратиха словесният сблъсък да се превърне във физически такъв. Все пак заместник-министър Иван Шишков в крайна сметка се появи, поне на входа на министерството, за да успокои страстите. Протестиращите обаче така и не останаха, за да го чуят, защото пренесоха недоволството си пред сградата на Министерски съвет и Президентството, блокирайки бул. "Цар Освободител".

Още чакаме, никой не ни казва нищо, заяви Стефан Чайков от камарата на пътните строители и пред Министерски съвет. На протест пред МС обаче стигнаха значително по-малко на брой строителни работници. След около час на площада техни представители не бяха допуснати на среща в Министерски съвет и се разотидоха.

Снимка 549511

Източник: news.bg

По-късно в декларация, разпратена до медиите, от ББК "Пътища" обявиха, че искат оставката на министър Виолета Комитова, тъй като тя неколкократно е доказала неспособността си да управлява повереното й министерство. Също така от камарата настояват за конкретни срокове за изплащане на дължимото към пътностроителните фирми. 

В изявлението се посочва, че въпреки че собствениците на пътните фирми са били на улицата пред МРРБ, те не са били приети от служебния министър. "Собствениците на фирмите бяха пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както бе уточнено в поканата, но г-жа Комитова къде беше", питат от Камарата.