Патриотите предлагат Закон за защита на физическите лица, изпаднали с неплатежоспособност.

За нас основен проблем е свързан с длъжниците в България, обясни пред медиите Искрен Веселинов.

Те искат да се справят с казуса за вечния длъжник и дълговото робство. Продължаваме усилията си в тази страна, подчерта той. Сега в помощ на патриотите идвала и европейска директива.

България и Хърватска са единствените държави в Европа, които не защитават длъжниците. След коронавируса Веселинов очаква бум на длъжниците. Той очаква законът да е приоритет за НС.

Все още обаче не го входират, а ще инициират дискусия в парламента на 16 юни. Патриотите очакват консенсус по закона. Няма да се освобождават от дълг кредитни милионери. Законът ще се отнася за хората, теглили кредит до 200 хиляди лева. Толкова струвал един тристранен апартамент. От защита ще могат да се ползват добросъвестни лица.

Има мерки, удовлетворяващи и кредиторите. Въведен е срок от един месец за приключване на производството. Няма да има нанесени щети на банките, смята Искрен Веселинов. Няма да се натоварят съдилищата.

По повод отхвърлените вчера в правна комисия текстове за ваучерите за почивка на НФСБ, Веселинов подчерта, че няма напрежение в коалицията. 

Днес е имало коалиционен съвет в МС. Отхвърлянето на текстове не било провокация. Няма проблем, категоричен бе Веселинов.

Ваучери ще има, успокои той. ДДС ще стане 9% за книгите и за ресторантите, включително и за кетъринга. Като двоен стандарт от страна на ЕС патриотът определи това, че мониторингът на ЕК върху България остава.