Патриотичният фронт е най-голямата група, която ни е партньор.

Това призна вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова в ефира на БНР, без да отговори на въпроса дали този партньор е най-важният.

Бъчварова допълни, че все пак има една група от Реформаторския блок, „за която ни е трудно да кажем дали още е в коалицията, или не е – според тях не е, но не е излязла от групата”.

Бъчварова припомни, че когато е съставяно правителство на основа на широко мнозинство се е наложило разбирането, че всяка партия може да гласува в рамките на свое политическо виждане.

Същото се отнася и за депутатите на останалите парламентарни групи. Това е нормалната среда на парламентаризма – да се подкрепят предложенията по същество, когато имат основание”, обясни Румяна Бъчварова.

От думите й стана ясно, че Законът за МВР вероятно ще влезе за първо четене в зала следващата седмица, като министърката не се отказала да внесе промяна в уреждането на трудовите правоотношения и от реформата, която се предлага. Бъчварова изрази мнение и че антикорупционният закон е "необходим и трябва да бъде гласуван".

Общият брой на установените нелегални мигранти към момента е с около почти 30% по-нисък, отколкото е бил миналата година, посочи вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя увери, че ситуацията с преговорите между ЕС и Турция се следи изключително внимателно и България има готовност да промени организацията по охрана на границата. Бъчварова заяви, че изграждането на оградата е към своя край, а с армията вече е изградено добро сътрудничество.

Предстои за охраната на границата да бъдат и постоянно назначени служители на Гранична полиция, което ще доведе до намаляване броя на командированите служители  на МВР, допълни министърът.

По отношение на изявленията на турския президент Ердоган и условията му за суспендиране на документи ако не се въведе визова либерализация, Румяна Бъчварова заяви, че Ердоган говори за европейски документи, но без да пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Именно такова е споразумението между България и Турция за реадмисия на бежанците – документ, който е извън условията на общата декларация между ЕС и Турция, обясни Румяна Бъчварова.