На фона на продължаващото напрежение между България и Северна Македония, Павела Митова, депутат от "Има такъв народ" (ИТН), заяви, че страната ни трябва твърдо да отстоява своята позиция и да не приема повече ултиматуми от Скопие. Тя коментира темата по БНТ, след като лидерът на партията, Слави Трифонов, по-рано призова за отзоваване на македонския посланик от София.

"Нашата позиция е пределно ясна и утвърдена като европейска рамка. Македонските власти не могат да разчитат, че ще предоговорят вече договорените параметри за европейската интеграция на РСМ", заяви Митова. Тя добави, че България не бива да отстъпва пред провокации и ултиматуми, идващи от Скопие. "Трябва твърдо да отстояваме националните си интереси и да го показваме непрестанно на европейските ни партньори", подчерта тя.

Митова също така отбеляза, че основната пречка за започването на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз е отказът им да включат българите като държавотворен народ в Конституцията. Според нея именно ИТН и президентската институция са изиграли ключова роля за въвеждането на условията, заложени във френското предложение, което определя параметрите на преговорите.

По въпроса за бъдещи коалиции след изборите, Митова призова за създаването на "обща платформа" с ясни идеи и срокове, зад която да застанат повече политически формации за управление.

"Възраждане" пише декларация за изявленията от РСМ

"Възраждане" пише декларация за изявленията от РСМ

Костадинов обиден на ПП-ДБ, че не са подкрепили декларацията им за демографската криза