"Нашето правителство е оставило народа на произвола на пазара, а когато действа произволът на пазара, тогава се получава хаос в обществото". Това зави за БНР зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Таско Ерменков.

От БСП искат енергийната комисия в НС да изслуша КЕВР за цената на тока

От БСП искат енергийната комисия в НС да изслуша КЕВР за цената на тока

И Петкова да обясни за поскъпването на електроенергията за бизнеса

Припомняме, социалистите поискаха да бъде свикано извънредно заседание на енергийната комисия с изслушване на министъра на енергетиката и на председателя на енергийния регулатор. Ерменков очаква това да се случи на 20 декември, за да има време за подготовка. Засега обаче заседанието не е насрочено.

"За пореден път - от края на септември - сега е краят на декември, се пука балонът за това, че пазарът решава всичко в държавата, че пазарът е най-справедливото определяне на цените и че изобщо когато въведем пазарни отношения, всичко ще тече по мед и масло. Предупреждавахме, че въвеждането на борса, без да сме подготвени, без потребителите да бъдат подготвени, обучени, да изкарат някакви курсове за това как работи една борса, няма как да се случат нещата добре, още повече с ограничено предлагане на електроенергия и още повече с почти монополно такова. Като вземем предвид и традициите на българските борси с недотам пазарните си отношения, резултатът го виждаме налице", заяви депутатът.

По-скъпи месо и хляб през 2019-а

По-скъпи месо и хляб през 2019-а

Най-вече заради по-високата цена на тока

Той коментира и поскъпването на хляба и месото у нас. По думите му хлебарите и месарите няма да протестират, защото те трябва да произвеждат. От това обаче ще протестират всички останали, които ще бъдат ударени по джоба, и протестът няма да е срещу хлебарите или месарите, а срещу политиката, която е довела до тези скокове в цените, коментира Ерменков.

За депутата е недопустимо електроенергията на свободния пазар да бъде по-скъпа от тази на регулирания. Това означавало, че има нещо в борсата, което не функционира нормално или нещо, което не се контролира както трябва.

"Свободният пазар става някаква мантра, с която оправдаваме всякакви провали на ценовата политика на правителството. Трябва да се провежда такава ценова политика, ако се налага и намеса в политиката на държавата, за да няма хора, които са под прага на бедността, в това число да не могат да си купят и хляб", добави Ерменков.

По думите му КЕВР много точно спазва сроковете, в които трябва да се преразглеждат цените. Депутатът обаче имал чувството, че се неглижират сигналите за нередности.

И енергийният министър Петкова е притеснена от скока на тока

И енергийният министър Петкова е притеснена от скока на тока

Няма как да бъдем равнодушни, когато българският бизнес и индустрия са обезпокоени, заяви Петкова