И тази сутрин председателят на ПГ на ДПС и евентуално бъдещ лидер на Движението Делян Пеевски намери повод да направи изявление за медиите. В позицията, разпространена от пресцентъра на ДПС, Делян Пеевски изказва възмущението си от действията на премиера Николай Денков и кабинета, който свика извънредно заседание на Министерски съвет заради усложненията от зимната обстановка.

Пеевски е възмутен, че МС е изненадан от снега в края на ноември месец и с "недоумение научавам, че г-н Денков е свикал извънредно заседание на МС онлайн".

Затова и Пеевски се обръща към премиера, като обяснява, че сняг онлайн не се чисти, както и не могат онлайн да се отстраняват аварии на електропреносната мрежа.

Според Пеевски хората очакват от изпълнителната власт да бъде до тях, когато е трудно и да им решава проблемите. Затова и:

"Призовавам министър-председателя, който непрекъснато спори, че той е премиерът на правителството, да докаже това."

Предизвикателството на Делян Пеевски към акад. Денков е: Да напусне топлия и уютен кабинет, заедно с министрите да бъде там, в снега, където хората бедстват и да направи необходимото така, че минимална снежна покривка да не се превръща в бедствие за хората и държавата - без ток, с непроходими пътища и прекъснати комуникации.

От БСП също не останаха назад, като от пресцентъра разпространиха до медиите позиция на зам.-председателя на парламентарната група Георги Свиленски.

"Държавата да се вземе в ръце. Хората бедстват и са без ток. Нека премиерът Денков и вицепремиерът Габриел да не стоят на топло, а да отидат при бедстващите. Хората и общините имат нужда сега от подкрепата на държавата. Утре вече ще е късно."

Денков: Нужно е време, за да се разчисти

Денков: Нужно е време, за да се разчисти

В над 1 000 населени места все още няма подаване на ток

По-късно премиерът Николай Денков направи изявление, в което призова Делян Пеевски, ако иска да излезе със снегорин и лопата, за да почисти снега.

Отговор на отговора не закъсня и отново чрез прессъобщение от ДПС Делян Пеевски контраатакува Денков.

"Премиерът не е научил най-важния урок на властта - че тя е в името на хората, а не за личния му комфорт. И му препоръчвам да не се заиграва с шегички, а да работи."

"Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Аз няма да избягам от отговорност и мога да се справя. И ще работя винаги за хората. Очаквам номинацията им още днес", даде заявка Пеевски.