Спекулациите за референдум "за" или "против" еврото са капан. За това предупреждава съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Той посочва, че вече 16 години България води последователна политика за влизане в еврозоната и приемане на единната европейска валута.

Пеевски подчертава, че ДПС е против "опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата "референдум за еврото".

Той напомня, че страната ни - като член на ЕС - е поела ангажимент да въведе еврото с подписването на договора за присъединяване към блока.

"В този смисъл референдум "за" или "против" еврото би означавало референдум "за" или "против" членството ни в ЕС. ДПС категорично няма да допусне това", категоричен е Пеевски.

"Възраждане" и ИТН искат референдум за запазване на лева

"Възраждане" и ИТН искат референдум за запазване на лева

Трябва да се отиде на референдум, за да може българският народ да се произнесе по въпроса

По негови думи през всичките тези години Движението е било в основата на тази политика и ще бъде до изпълнението на тази цел.

Многократно сме обяснявали ползите за хората и бизнеса от приемането на еврото, както и факта, че тъй като страната ни е във валутен борд от 1997, преходът ще е плавен и без проблем, пояснява Пеевски и уверява, че бизнесът и хората ще имат само ползи от въвеждането на единната европейска валута.

Припомняме, по-рано днес парламентарните групи на "Възраждане" и "Има такъв народ" внесоха проект на решение парламентът да свика референдум за запазване на българския лев.

Според тях България трябва да влезе в еврозоната, но когато страната е готова.

Възраждане продължава борбата за запазването на българския лев

Възраждане продължава борбата за запазването на българския лев

Партията ще търси вариант този казус да се реши в Европа