България е в ключовата фаза по изпълнение на Плана за възстановяване. Това заяви пред БНР вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който оглавява българската делегация на годишните срещи на Международния валутен фонд и на Световната банка във Вашингтон.

Той уточни, че това включва реформи, които с години са се бавили, както и много инвестиционни проекти.

За да можем да ги приложим по най-добрия начин, Световната банка ще консултира страната ни по някои от ключовите реформи и проекти - като реформата по отношение на енергийната бедност, обясни Пеканов.

Той посочи, че Световната банка ще сътрудничи на страната ни и за проекта за геотермална енергия - България да изследва ресурсите си и по най-добрия начин да се възползва от тях.

В ЕЦБ не изключват глобална рецесия

В ЕЦБ не изключват глобална рецесия

Развиващите се страни вече страдат от нарастващите лихвени проценти, намалените притоци на капитали и силния долар

По негови думи е рязко посланието на институциите - че има нужда от по-консервативни бюджети. Това идвало в отклик на инфлацията.

"Кризата е по-различна отпреди десет години, когато имахме силна рецесия и висока безработица. Сега това не е факт и затова затягане на фискалната политика е по-обосновано", отбеляза вицепремиерът.

Той заяви, че институциите са променили виждането си - преди десет години са смятали, че няма проблем в период на по-лека експанзивна парична политика да има затягане на фискалната политика, докато сега общото послание е, че двата инструмента на макроикономическата политика - паричната през лихвите и фискалната през бюджета, трябва да гледат в една посока - успокояване на инфлацията.

МВФ вижда риск от рецесия и намалява прогнозата за растеж през 2023 г.

МВФ вижда риск от рецесия и намалява прогнозата за растеж през 2023 г.

Георгиева: Очакваме глобална загуба на производство от около $ 4 трилиона до 2026 г.

Пеканов бе категоричен, че подпомагането от държавата трябва да продължи, но добре таргетирано.

Според него то трябва да бъде насочено към домакинствата, които страдат от покачващите се разходи на живот, както и към части от бизнеса, но без да е разточително.

По думи на вицепремиера влизането в еврозоната е допълнителен символ на стабилност за страната ни и може да донесе повече доверие в България от страна на световните пазари.

Той обаче подчерта, че политическата нестабилност създава пречки и забавяния, поради което трябва да има редовен кабинет.