Приемам критиката, че моментът не е добър за търговски отношения с Русия и може би не е морално, но виждаме, че и други страни го правят. Това заяви пред bTV вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той посочи, че краткосрочно Европа е в тази енергийна зависимост и това се дължи на дългогодишни грешки в миналото. В момента обаче реалността била такава. "Вчера много внимателно слушах бившия министър Николов, който в момента не е в предизборна кампания, и смятам, че вярвам на нещата, които каза. Той каза, че Европа много трудно ще оцелее без руски газ в идните три години", отбеляза вицепремиерът.

Пеканов подчерта, че служебният кабинет, има отговорност на първо място към българските граждани за тяхното благосъстояние и за българската икономика.

Той е на мнение, че България също трябва да има план за пестене, както другите европейски страни.

БСП са за газова диверсификация, но за момента предпочитат "Газпром"

БСП са за газова диверсификация, но за момента предпочитат "Газпром"

От партията са загрижени за 250 000 души, които могат да загубят работата си

"Според експертите, за разлика от Германия и Австрия, където домакинствата и фирмите са силно газифицирани, това тук не е така. По тази тема енергийният щаб ще може да каже какви са най-добрите варианти", посочи Пеканов.

Според него именно темата за пестенето ни показва, че енергийната криза е факт.

Относно предложението на Корнелия Нинова за замразяване цените на газа вицепремиерът предупреди, че трябва да се внимава много с препоръките за замразяване на пазарните механизми.

"Такава програма и мярка беше взета за компенсациите за тока, на 100% на калпак. Това е нещо, което аз като икономист не мога да приема, защото в тази ситуация, в която искаш да стимулираш хората, бизнесите, домакинствата да пестят - да се вземе този механизъм, този стимул те да пестят, именно пазарния механизъм, не е добър вариант", обясни Пеканов.

Кабинетът: Няма газ след септември, неизбежни са преговори с „Газпром"
Обновена

Кабинетът: Няма газ след септември, неизбежни са преговори с „Газпром"

Предишното правителство обаче направило "почти невъзможни" преговорите с руската компания

Той увери, че винаги е подкрепял по-щедрата фискална политика, която помага по време на криза, но не на 100% и не на калпак.

По негови думи помощите трябва да са целеви - за тези, които имат нужда от тях. По тази причина било много важно да се въведе дефиницията на енергийна бедност, за да се помага на домакинствата, които имат нужда от помощ.

По същия начин по негови думи трябва да се разгледат и фирмите, и секторите, които в момента са най-засегнати от кризата и да се помага само на тях.

Пеканов бе категоричен, че за тези, които печелят от инфлацията и от повишаването на цените, моментът не е правилен да им се оказва помощ.

Libération: В България постилат червения килим за „Газпром”

Libération: В България постилат червения килим за „Газпром”

Контрастът с бившето правителство не би могъл да бъде по-ярък