Една пенсионна система трябва да има логика и тази логика се основава на това - дълготрайност на трудовия стаж и сума на осигуровките. Бившият социален министър Ивайло Калфин обаче вижда в последно време манипулации на системата, която губи своя смисъл. Така и мотивацията за плащане на осигуровки се губи, предупреди Калфин в студиото на БиТиВи. По думите му логиката и смисълът се губи с бутането на различни показатели.

Ивайло Калфин даде пример с вдигането на минималната пенсия, произволното слагане на тавана на пенсиите, защото в момента той е обвързан с максималния осигурителен доход и др.

Промените, които се случват в пенсионната система от 2017 г. насам, са демотивиращи за хората да се осигуряват.

Според Калфин реално могат да се осъвременят всички пенсии, като се използва ресурса на тези 50 лева, които сега се дават на пенсионерите месечно. На държавата те ѝ струват 106 милиона на месец или това е 1 милиард и 300 милиона на година, които пари спокойно могат да се използват за осъвременяване е на всички пенсии.

Има голям проблем с втория пенсионен стълб и той се крие в регулациите, където има взаимоизключващи се постановки. Трябва да се даде шанс на частните пенсионни дружества да докажат смисъла на своето съществуване, но това е въпрос на законодателство, заяви Калфин. Според него възможността да се прехвърлят вноските от втория стълб в НОИ не е опит да се вземат парите от фондовете. Крайно време е обаче да се разпише законодателно методологията, по която ще се изплащат вторите пенсии - нещо, което не се случва вече повече от 10 години.

Що се отнася до предложението всички да взимат детски надбавки независимо от дохода, според бившия социален министър държавата може да направи нещо по-смислено с тези пари, като това детските градини и ясли да станат безплатни. "Хубаво е да се харчат пари за социални дейности, но трябва да има логика", каза Калфин, според когото по-добре е държавата да помисли за предоставяне на публични услуги, а не да раздава пари на калпак и да се хвали с това.